X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
09/11/2019 |  10:15 ⇒ 11:27 | Извор: СРНА

Фон дер Лајен: Убрзати проширење на западни Балкан

Процес проширења на западни Балкан ће у наредних пет година морати да буде одржив и убрзан, заснован на процјени спремности на објективним критеријумима за сваку појединачну земљу, навела је Урсула Фон дер Лајен, новоименовани предсједник Европске комисије, у писму Оливеру Вархејију, новоименованом комесару за проширење.
Урсула фон дер Лајен - Фото: Beta/AP
Урсула фон дер ЛајенФото: Beta/AP

У писму које је упућено 7. новембра наводи се да Европска комисија процес проширења мора одржати кредибилним, те истакла да ће и њена комисија стајати иза приједлога садашње комисије да се Сјеверној Македонији и Албанији дозволи почетак преговора.

Она је навела да је европска перспектива за западни Балкан помогла да се превазиђу историјске подјеле и покрену суштинске политичке и економске реформе, као и да је спољни утицај у региону значајно порастао.

- Ви би требало да радите на убрзавању структуралних и институционалних реформи, са снажним фокусом на темеље владавине права, економски развој и реформу јавне администрације. Очекујем да подржите све напоре у борби против корупције у цијелом региону и све напоре за добросусједске односе и рјешавање међусобних спорова - написала је Фон дер Лајенова у писму Вархејију.

Она је додала да ће од свих комесара очекивати највиши ниво транспарентности и етичког рада.

- Не смије бити простора сумњама у наше понашање и интегритет. Кодекс понашања за комесаре мора да постави стандарде и правила која се морају поштовати. Ваша дужност је да трошење новца с којим ћете располагати буде на корист пореских обвезника и да слиједи принципе одговорног финансијског поступања - нагласила је она.

Фон дер Лајенова је истакла да очекује одговорно кориштење инструмената претприступне помоћи, креативан и иновативан приступ при њиховом кориштењу, као и подршку кориштењу јавно-приватног партнерства у њиховој реализацији, без детаљнијег објашњења на шта се ово конкретно односи.

- У консултацијама с високим представником за спољне послове и потпредсједником Комисије постараћете се да координишете Ваше активности с Европском економском зоном. Представљаћете комисију у Савјету ЕУ за спољне послове и координираћете присуствовање других чланова Европске комисије, у складу са потребама - рекла је она, уз напомену да ће Вархеји слиједити упутства Јозефа Борела, високог представника ЕУ за спољне послове, који ће му пружити подршку у његовом послу.