latinica  ћирилица
09/11/2019 |  10:42 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Премјештање миграната - удар на Српска повратничка насеља

Декан Факултета за безбједност и заштиту Бањалука Слободан Жупљанин сматра да је одлука власти Бихаћа да мигранти из овог града буду пребачени у српско село Липа, удар на српска повратничка насеља у Федерацији БиХ да би Срби поново напуштали своја огњишта.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Премјештање миграната само у српска села порука је да Србима тамо није мјесто и да са тог простора требају што прије да се селе - рекао је Жупљанин Срни.

Он је истакао да је ово у суштини наставак јединствене политике Сарајева и ФБиХ да се стално врши притисак на српско становништво са намјером да се ФБиХ очисти од Срба, а ако је икако могуће и читава БиХ.

Жупљанин је подсјетио да је свима познато да се мали број Срба вратио и остао у ФБиХ због тога што им нису створени никакви услови за одржив повратак и нормалан живот на том простору.

Жупљанин напомиње да српско становништво у ти селима има оправдан страх, јер се видјело да у насељима гдје мигранти бораве не прође ниједан дан без озбиљних инцидената.

- Ово је врло лоша порука за Србе у ФБиХ и Републици Српској. Очито да власти на нивоу БиХ, власти Унско-санског кантона и Бихаћа немају одговора на мигрантску кризу и онда им је најлакше предлагати да се мигранти смјесте у повратничка села како би наставили са чишћењем Срба са тих простора - закључио је Жупљанин.

Градско вијеће Бихаћа дало је јуче сагласност да на локацији Липа између Бихаћа и Босанског Петровца, као јединој која је у градском власништву, буде формиран привремени прихватни центар за мигранте.

Локација је предложена са намјером да мигранти буду измјештени ван насељених подручја у Бихаћу.