latinica  ћирилица
09/11/2019 |  11:13 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Отворен источног крака Коридора 10 (ФОТО/ВИДЕО)

Цијела дионица ауто-пута на источном краку Коридора 10 данас је отворена за саобраћај, а свечаности присуствују предсједник Србије Александар Вучић, премијерка Србије Ана Брнабић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Бугарске Бојко Борисов.
Коридор 10 ( Фото Д.Алихоџић) -
Коридор 10 ( Фото Д.Алихоџић)

Свечано ће бити пуштена у саобраћај дионица од Просека до Црвене Реке, чиме ће бити комплетиран ауто-пут од Ниша до границе са Бугарском, код Димитровграда, дужине 86,8 километара.

12.25 Вучић је поздравио је окупљене са ријечима захвалности свима који данас присуствују церемонији свечаног отварања Коридора 10.

-Хвала што сте овдје и што волите Србију - рекао је председник Србије

12.15  Присутнима, први се обратио премијер Бугарске Борисов.

- Бугарска индустрија користиће овај ауто-пут у цјелости, да пласира своју робу ка Европи. Србији нека је са срећом. Желим да га у здрављу користите - рекао је Борисов на отварању.

--------------

Сама дионица од Просека до Црвене Реке дуга је 22,5 километра и важи за најтежу јер је њоме заобиђена Сићевачка клисура.

      View this post on Instagram

"Sutra je važan i najlepši dan za Srbiju! Puštanjem u saobraćaj istočnog kraka Koridora 10 biće završena izgradnja kompletnog drumskog Koridora 10 kroz Srbiju."

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Nov 8, 2019 at 10:56am PST

На тој траси је и тунел Банцарево, гдје је лијеви тунелски канал морао да се продужи, а испоставило се и да је неопходно изградити и галерију у коју је уграђено 132 шипа и више од 10.000 метара кубних бетона.

Вриједност изградње источног крака процијењена је на 476 милиона евра.

Коридор 10 (Фото: П.Милошевић)

Источни крак Коридора 10, који је дуг 86,8 километара, карактерише 87 мостова, пет тунела, пет саобраћајних петљи. Уграђено је 780.000 тона асфалта.

Овај крак Коридора 10 повезује Нишавски и Пиротски округ, Србију и Бугарску, а од изузетног је значаја и као транзитни коридор за саобраћај до централне Европе и Турске и даље ка Блиском истоку.

Вучић је раније најавио да ће до 1. децембра вожња ауто-путем источног крака Коридора 10 бити бесплатна.