latinica  ћирилица
09/11/2019 |  12:42 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Свечано отворен источни крак Коридора 10 (ФОТО/ВИДЕО)

Свечано је отворена дионица од Просека до Црвене Реке и тиме комплетиран ауто-пут од Ниша до границе са Бугарском, код Димитровграда, дужине 86,8 километара, а свечаности су присуствовали предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Свечано отварање Коридора 10 - Фото: РТС
Свечано отварање Коридора 10Фото: РТС

Свечаности пуштања у рад ове дионице дуге 22,5 километра и једне од најтежих, јер је њоме заобиђена Сићевачка клисура, присуствовали су и премијери Србије Ана Брнабић и Бугарске Бојко Борисов.

Овим је комплетиран ауто-пут од Ниша до границе са Бугарском, код Димитровграда, дужине 86,8 километара.

Предсједник Србије Александар Вучић је поздравио је окупљене са ријечима захвалности свима који данас присуствују церемонији свечаног отварања Коридора 10.  - Хвала што сте овдје и што волите Србију - рекао је председник Србије

Присутнима, први се обратио и премијер Бугарске Борисов. - Бугарска индустрија користиће овај ауто-пут у цјелости, да пласира своју робу ка Европи. Србији нека је са срећом. Желим да га у здрављу користите - рекао је Борисов на отварању.

Ана Брнабић, премијерка Србије, оцијенила је да отварање источног крака обећава економски раст.

Премијерка Србије је за РТС изјавила да ће та дионица ауто-пута побољшати транзит кроз Србију, што ће привући инвеститоре. Говорећи о пробијању рокова за реализацију инфраструктурних пројеката, она је рекла да је раније било проблема због недовољно добре пројектне документације, као и с издвајањем средстава, и додала да је сада то ријешено.

Сама дионица од Просека до Црвене Реке дуга је 22,5 километра и важи за најтежу јер је њоме заобиђена Сићевачка клисура.

      View this post on Instagram

"Sutra je važan i najlepši dan za Srbiju! Puštanjem u saobraćaj istočnog kraka Koridora 10 biće završena izgradnja kompletnog drumskog Koridora 10 kroz Srbiju."

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Nov 8, 2019 at 10:56am PST

На тој траси је и тунел Банцарево, гдје је лијеви тунелски канал морао да се продужи, а испоставило се и да је неопходно изградити и галерију у коју је уграђено 132 шипа и више од 10.000 метара кубних бетона.

Вриједност изградње источног крака процијењена је на 476 милиона евра.

Коридор 10 (Фото: П.Милошевић)

Источни крак Коридора 10, који је дуг 86,8 километара, карактерише 87 мостова, пет тунела, пет саобраћајних петљи. Уграђено је 780.000 тона асфалта.

Фото: Д.Алихоџић

Овај крак Коридора 10 повезује Нишавски и Пиротски округ, Србију и Бугарску, а од изузетног је значаја и као транзитни коридор за саобраћај до централне Европе и Турске и даље ка Блиском истоку.

Вучић је раније најавио да ће до 1. децембра вожња ауто-путем источног крака Коридора 10 бити бесплатна.