latinica  ћирилица
09/11/2019 |  14:30 | Аутор: sputniknews.com

Меркелова није споменула Совјетски Савез у говору поводом годишњице пада Берлинског зида

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је у свом говору поводом 30. годишњице пада Берлинског зида изјавила да је 9. новембар био судбоносни дан за њемачку историју, али она ни у једном тренутку није споменула улогу Совјетског Савеза нити њеног посљедњег лидера Михаила Горбачова у уједињењу Њемачке, преносе руски медији.

- Девети новембар је судбоносни дан у њемачкој историји. На тај дан се присјећамо и великог броја жртава током погрома који се догодио широм Њемачке. Девети новембар је посебан дан када се присјећамо и ужасних, али и лијепих ствари у нашој историји — он нас учи да будемо одлучни у борби против мржње, расизма и антисемитизма - рекла је Меркелова.

- Тај дан нас учи да из све снаге бранимо слободу и демократију, достојанство и владавину права. Деветог новембра, прије 30 година, пао је Берлински зид. Само неколико дана прије тога мало ко је вјеровао да је то могуће - навела је њемачка канцеларка.

Меркелова је казала и да је мирна револуција у Источној Њемачкој имала бројне примјере хероизма, те је подсјетила на покрет "Солидарност" у Пољској, "Хартију 77" у Чехословачкој, демократске покрете у балтичким земљама, као и подизање "гвоздене завјесе" у Мађарској.

- Тај позив на слободу је довео до стварања нове демократије у Централној и Источној Европи, те су Њемачка и Европа тада коначно успјеле да поново постану једно - подвукла је она.

- Берлински зид је постао историја која нас учи да не постоји више никакав зид, колико год велики био, који би могао да подијели људе и да ограничи слободу - додала је немачка канцеларка.

Захвалност Горбачову стигла од Штајнмајера

Међутим, руски медији наводе да је предсједник Њемачке Франк-Валтер Штајнмајер упутио писменим путем захвалност Михаилу Горбачову за његов допринос уједињењу Њемачке и изразио жаљење због ситуације у актуелним руско-њемачким и руско-европским односима.

- Ми нисмо заборавили и никада нећемо заборавити чињеницу да до мирног уједињења моје земље не би дошло без одважних и људских одлука које сте ви лично донијели - закључио је он.