latinica  ћирилица
09/11/2019 |  14:50 ⇒ 16:08 | Аутор: АТВ

Да ли је Ћетковићу и Луткићу засметало обиљежје Српске?

На обиљежавању Митровдана, Дана општине Невесиње и славе борачке организације Републике Српске, те сјећање на митровданске битке из 1992 и 1994. године уз свечану академију организовану поводом 800. годишњице аутокефалности СПЦ-а, догодио се инцидент на којем су због обиљежја и сценографије познати глумаци Војин Ћетковић и Дејан Луткић одбили да наступе.
Војин Ћетковић и Дејан Луткић (фото:атвбл) -
Војин Ћетковић и Дејан Луткић (фото:атвбл)

Шта се заправо догодило и даље није сасвим јасно, али су многи огорчени на поступак глумачког двојца и свега што се догодило.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је за АТВ да су у договору са представницима општине Невесиње договорили обиљежавање митроваданских битака 1992-1994, али су они тражили да се обиљежи и дан општине као и 800 година аутокефалности СПЦ.

- Били смо затечени када су нам јавили да глумци неће да наступе уколико се не уклони натпис да се обиљежава дан митровданских битака, гдје такође стоји и грб Републике Српске и да они неће наступити са својим програмом уколико то не буде склоњено. Са мном је био и министар Ђокић и били смо децидни да тај натпис мора да буде ту с обзиром на то да је у питању државни празник. Ако буде склоњен натпис, били смо спремни да одемо из Невесиња након полагања вијенца на споменик погинулим борцима - каже Милуновић, који додаје да није добио никакво објашњење шта је тачно глумцима сметало.

Министар је оштро поручио да они више никада неће бити позвани, бар кад је то у надлежности министарства, да буду у саставу било каквих активности коју будему проводили.

Оштар став такође има и начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, који је поручио да све што су глумци урадили нека им иде на част.

- Они су у посљедњи тренутак отказали свој наступ из разлога што им је сметао натпис на коме је писало Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова и Митровданске битке жељели су да буде чиста бина без ишта, наравно ми због нас самих и на захтјев Министарства и Владе Републике Српске нисмо жељели уклонити, наше дилеме су трајале свега неколико минута тако да смо се опростили од глумаца рекли им срећан вам пут ово друго што сам им рекао нећу сада на ТВ рећи. Све ово друго што је објављено у медијима да је неко из општине Невесиње утицао на глумице да хвале Додика и Вучића људи па да ли је то могуће. Одговорно тврдим да је сценариј за академију направљен прије најмање седам дана да га је имало више људи и да смо га ми јуче користили на академији. Водитељ је био Драган Граховац и нити једном није споменуо ни Милорада Додика ни Александра Вучића нити је био план да се они спомену", рекао је Авдаловић за АТВ.

Редитељ Александар Пејаковић, који је осмислио свечану академију у изјави за АТВ демантовао је писање појединих медија да су глумци Војин Ћетковић и Дејан Луткић тражили скидање натписа о митровданским биткама.

- Могу првенствено да демантујем писање појединих медија да су глумци Војин Ћетковић и Дејан Луткић тражили скидање натписа митровданске битке. Те натписе глумци нису ни видјели - рекао је Пејаковић за АТВ.

На питање шта се догодило, Пејаковић поручује да није био задовољан сценографијом и да се повукао, а да су исто учинили и глумци из колегијалности према њему.

- На позив општине Невесиње и обиљежавање Митровдана радо сам се одазвао на волонтерској основи одлучио да помогнем многим честитим људима у том крају да достојно обиљежимо годишњицу митровданске битке. Мој концепт и сценарио били су омаж свим страдалим борцима у Невесињу. Сценографију смо на највишем умјетничком нивоу прилагодили у спомен меморијалне академије због страдања храбрих српских војника који су бранили Невесиње на Митровдан. Управо због тога одредили смо да је основна боја сценографије црна. Међутим, непосредно на генералној проби организатори су од мене као аутора непријатним тоном тражили прикривањем црне позадине са још једним обиљежјем Републике Српске иако су већ стајала обиљежја у виду амблема Републике Српске. И сви моји добронамјерни савјети су наишли на негодовање. Када сам схватио да не могу да спасим умјетнички програм пред директан тв пренос одлучио сам да се повучем. Из колегијалности повукли су се и глумци Војин Ћетковић и Дејан Лутковић који су прихватили на мој позив дођу у Невесиње. Рекли су ако ја одустајем од режије, одустају и они од програма - рекао је Александар Пејаковић.

Са друге стране, можда је Пејаковићев ангажман био волонтерски, али глумачки двојац је требао да добије хонорар поручује начелник општине Невесиње.

- Није тачно да су требали да наступе бесплатно. И са једним и са другим глумцем је била договорена цијена од 500 евра за наступ на академији - каже Авдаловић.