X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
09/11/2019 |  18:40 ⇒ 10/11/2019 | 08:06 | Извор: СРНА

Вучић, Заев и Рама у Охриду

Предсједник Србије Александар Вучић, премијери Сјеверне Македоније Зоран Заев и Албаније Еди Рама састали су се у Охриду да би наставили разговоре о иницијативи за слободан проток људи, робе, услуга и капитала.
Састанак Вучића, Заева и Раме у Охриду - Фото: ТАНЈУГ
Састанак Вучића, Заева и Раме у ОхридуФото: ТАНЈУГ

Трилатерални састанак предсједника Србије и премијера Сјеверне Македоније и Албаније биће настављен сутра ујутро, након чега ће, како је најављено, разговарати са представницима медународних организација и институција.

Послије ових састанака, Вучић, Заев и Рама обратиће се медијима.

У Новом Саду је прије мјесец дана договорена конкретизација инцијативе која треба да ојача привреде три земље и повећа њихову атрактивност за инвеститоре.

Најављено је да би већ у Охриду могле бити договорене конкретне мјере за реализацију слободног протока људи, робе, услуга и капитала.

Лидерима три земље сутра би требало да се придруже и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, а Црну Гору, која има резерве према овој иницијативи, представљати министар економије Драгица Секулић. Учешће самопроглашеног Косова, на којем инсистира Албанија, до сада није потврђено, преносе београдски медији.

Вучић, од кога је потекла ова идеја, рекао је раније да ће у Охриду бити у прилици да први пут направе Акциони план, чији је приједлог послао Заеву и Рами.

Он је навео да је за Србију веома важно уклањање препрека слободном протоку робе, капитала, услуга и људи у региону, те да би у иницијативи за повезивање шест западнобалканских економија желио да види и Приштину и Подгорицу и Сарајево.