latinica  ћирилица
10/11/2019 |  07:46 ⇒ 12:55 | Аутор: sputniknews.com

Шта су Вучић, Рама и Заев договорили на састанку у Охриду?

Александар Вучић, Зоран Заев и Еди Рама су, према Тањуговим информацијама, постигли договор о конкретним мјерама које ће допринети развоју и расту Србије, Македоније и Албаније.
Састанак Вучића, Заева и Раме у Охриду - Фото: ТАНЈУГ
Састанак Вучића, Заева и Раме у ОхридуФото: ТАНЈУГ

Само мјесец дана од покретање иницијативе за успостављење региона без баријера за слободу кретања робе, људи, услуга и капитала између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније назиру се први конкретни кораци у том смјеру, које су синоћ како сазнаје Тањуг, у Охриду договорили предсједник Александар Вучић и премијери Еди Рама и Зоран Заев.

Кључно питање за сваког инвеститора је политичка и економска стабилност, а не постоји боља порука о стабилности региона од заједничког наступа земаља у региону и креирања јединственог тржишта.
Слобода кретања, како је констатовано, имала би вишеструке ефекте и максимизује конкурентност целог резиона, који има потенцијал од 12 милиона станмовника.

Договорено је да се уведе систем који би омогућио путовање између земаља само уз поседовање личне карте, заједничке радне дозволе које ће омогућити људима да раде у све три земље без додатних процедура.

Ова мера ће директно подићи доступност радне снаге што ће довести до повећања атрактивности целог региона за привлачење нових инвестиција.

Компаније које буду долазиле у једну од земаља неће морати да брину о радној снази, јер ће моћи без додатних процедура да доводе потребну квалифуиковану радну снагу из све три земље.

Слободан  и брз проток роба ће се подстаћи кроз увођење 24 часовног радног времена свих инспекцијских служби са акцентом на фотосанитарну и ветеринарску инспекцију.

Планирано је и обједињавање и формирање заједничког пакета документације потребног за транзит роба у оквиру земаља чланица иницијативе са акцентом на увођење система са што мање "папира", који би био у складу са стратегијом дигиталног развоја земље.

Такође је предвиђено и међусобно признавање професионалних квалификација у оквиру земаља чланица иницијативе, те и подстицање размене студената и покретање заједничких пројеката за истраживање и развој.

Исто тако предвиђено је да се успостави "мини Шенген", то јест да странци који би дошли у Београд могли без додатних виза да путују у остале земље чалнице ове иницијативе и обратно.

Тако ће Србија и Албанија, како је планирано, прије краја године увести могућност путовања својим грађанима само уз личну карту.

Србија, Албанија и Сјеверна Македонија, даље, планирају јачање прекограничне сарадње у области борбе против транснационалног криминала и тероризма путем сарадње у области миграције и помоћи у ванредним ситуацијама.

Што се протока капитала тиче она је дио заједничке иницијативе али подразумева компликовану процедуру имплементације и измјену великог дијела законодавног оквира из области тржишта капитала, пореског Иифинансијског система.

Три земље направиће сопствена правила у многим областима и тако унапредити своју атрактивност и сарадњу, те ова иницијатива тиме може постати најважнија политичка иницијатива у 21.вијеку.

На састанку у Охриду све четири слободе ућиће у акциони план, који треба до идућег састанка 21.децембра у Албанији, да донесе конкретне резултате.

Важан податак је, након што је ЕУ зауставила процес проширења на Западни Балкан, да су САД подржале иницијативу за тешњу сарадњу у региону, која је отворена за све земље региона.