X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
10/11/2019 |  07:53 ⇒ 08:10 | Извор: ТАНЈУГ

Корак ка рјешењу политичке кризе: Шпанци четврти пут излазе на биралишта

Шпанији се одржавају парламентарни избори, али је неизвјесно да ли ће резултати бити такви да могу донијети рјешење политичке кризе.
Шпанија (Фото: илустрација) -
Шпанија (Фото: илустрација)

Ово ће бити четврти избори, а други парламентарни за четири године.

Како оцјењује европски портал Политико, након избора постоји могућност да се премијер Педро Санчес и његова Социјалистичка партија суоче са још већим изазовима него сада.

Предизборне анкете говоре да ће Социјалистичка партија поново однијети побједу, али са мање или истим бројем посланичких мјеста у парламенту, односно са око 120 од 350, тако да неће имати већину, преноси Ројтерс.

Санчес се због тога суочава са истим проблемом, да увери друге партије да га подрже на функцији премијера, што му раније није полазило за руком.

Шта је претходило четвртим изборима?

Фебруара ове године, премијер Шпаније Педро Санчес расписао је превремене изборе, пошто предлог овогодишњег буџета није усвојен у парламенту.

Избори су одржани 28. априла.

Били су то трећи избори у Шпанији за мање од четири године, а медији су писали да су то најнеизвјеснији избори након смрти Франциска Франка.

Ипак, у септембру је одлучено да Шпанија поново мора на изборе јер Санчес није успио да обезбеди довољну подршку и буде потврђен на функцији премијера.

- Немогуће је испунити мандат који нам је поверио шпански народ 28.априла - рекао је он, додајући да су то онемогућиле опозиционе партије. У Конгресу не постоји већина која гарантује формирање владе, што чини нужним понављање избора 10. новембра - додао је тада Санчес.

Шпанском политичком сценом доминирају социјалисти и конзервативна Народна партија (ПП), али су у протеклих неколико година подељени због финансијске кризе и порасти популарности партије крајње левице Подемос и десничарске Сиудаданос.

Странка крајње деснице Вокс први пут ушла у национални парламент на последњим изборима одржаним у априлу.

Питање Каталоније

Додатне проблеме изазива и иницијатива Каталоније за независност.

Управо 10. новембра 2014. године, укупно 80,7 одсто, или 1,6 милиона Каталонаца изјаснило се за независност шпанске покрајине на необавезујућем гласању одржаном упркос противљењу власти у Мадриду.

Прошлог мјесеца дошло је до великих демонтрација и сукоба у Барселони након што је Врховни суд Шпаније осудио девет каталонских сепаратиста на казну затвора од 9 до 13 година због њихове улоге у неуспјелом проглашавању независности 2017.

Демонстрације на улицама Барселоне трајале су недјељама.

Педро Санчес има врло оштар став према покрету за отцјепљење Каталоније.

Лидер шпанског региона Каталоније Куим Тора позвао је током засједања у регионалном парламенту у октобру на нови референдум којим би се утврдио статус Каталоније.