latinica  ћирилица
10/11/2019 |  12:33 ⇒ 13:21 | Аутор: СРНА

Њемачка: Упозорење Макрону да не подрива НАТО

Њемачки министар спољних послова Хајко Мас успротивио се подривању безбједносне алијансе НАТО-а што је до сада најоштрији одговор Берлина на критику коју је изнио француски предсједник Емануел Макрон.

Макрон је почетком седмице за лист "Економист" рекао да је НАТО "у стању мождане смрти" због недостатка координације и непредвидивости америчког предсједника Доналда Трампа.

- Било би погрешно да подривамо Алијансу. Без САД ни Њемачка ни Европа нису у стању да се ефикасно заштите - написао је Мас у колумни за онлајн издање "Шпигла".

Мас је подржао позив Макрона да се ојачају војне способности Европе.

- Зато заједно са Француском радимо напорно да изградимо Европу која ће много ближе сарађивати о питању безбједносне политике - написао је Мас.

Он је упозорио да се ЕУ и НАТО не смију окретати једни против других.

- Да, ми желимо снажну и суверену Европу, али као дио снажног НАТО-а, а не као њена замјена - сматра Мас.

Мас је позвао на стварање Европског савјета безбједности, чија би чланица била Британија, без обзира на излазак Лондона из ЕУ.

Он је додао ту идеју разматра са својим француским колегом Жан-Ив Ледријаном, те нагласио да Њемачка планира да током свог предсједавања ЕУ у другој половини наредне године представи оквир као што је Европски савјет безбједности.

Француска традиционално има двосмислену улогу у НАТО-у, тако, на примјер, није учествовала у стратешком војном планирању Алијансе од 1966. до 2009. године иако је један од оснивача. Ипак, коментари Макрона су неочекивани и то мање од мјесец дана пред самит Алијансе у Лондону 4. децембра, наводи Ројтерс.