latinica  ћирилица
10/11/2019 |  13:24 ⇒ 13:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Шобајићеве слике први пут представљене у Србији (ФОТО)

У Модерној галерији Љубе Поповића у Ваљеву, изложене су слике Милоша Шобајића, донесене из Париза и први пут представљене у Србији.
Шобајићеве слике, Модерна галерија Ваљево (фото: С. Ћирић) -
Шобајићеве слике, Модерна галерија Ваљево (фото: С. Ћирић)

"Слике седамдесетих", према мишљењу многих ликовних критичара најбољи су период стваралаштва Милоша Шобајића, а излагане су само у Америци и Француској.

Сакупљене од приватних колекционара у Паризу, послије пола вијека изложене су у Модерној галерији у Ваљеву.

Поставку чини 17 дела, насталих седамдестих година, што је према мишљењу многих критичара најбољи Шобајићев период стваралаштва. Све слике донијете из Париза од колекционара, до сада су биле излагане само у Америци и Француској и први пут су доступне јавности у Србији.

Марија Ђурић, историчарка умјетности, каже да су то детаљи разбацани по цијелим сликама, то је јак колорит, с обзиром да он касније прелази на неку црвену и тамнију фазу.

- Овдје видимо те јаке боје, јаке детаље, много фигура - навела је она.

- Као да видим своје дијете тек у педесетој години његовог живота - рекао је и сам умјетник за "слике седамдестих".

Неких се није ни сјећао, а одлазећи тада у Париз желио је да покаже шта у себи носи из Београда.

- Као што видите милион ствари, акумулација народа, људи, објеката, ђубришта, на тим мојим сликама седамдестих година. Ја то више никада не бих могао да поновим са таквом прецизношцу и таквим стрпљењем какво сам имао када сам био младић. Сада су моје слике много шире, за мене много јаче и много искреније - рекао је сликар.

Шобајићеве слике из раног периода

Ова изложба је куриозитет сама по себи, не само за ваљевску, већи за цјелокупну српску јавност. Не само што је Ваљево домаћин једне јединствене и занимљиве изложбе врсног српског, француског, па и свјетског умјетника, већ због тога што су изложена Шобајићева дјела послије 50 година "доживјела свјетлост у Ваљеву", што се сам умјетник након пола вијека поново сусрео са својом "дјецом", што је један од прилога у каталогу који прати ову изложбу писао, ни мање ни више, овогодишњи добитник Нобелове награде Петер Хендке, који је упркос личној жељи, био спријечен "свјетским догађајима" да присуствује свечаности отварања изложбе свог пријатеља Милоша Шобајића у ваљевској Модерној Галерији.

Шобајић је најавио и своју велику ретроспективну изложбу која ће на прољеће бити отворена у Музеју града Београда, у којој ће бити представљен опус од око стотину његових слика, скулптура и инсталација, који се као радови доста разликују по стилу у и систему рада од прецизног посла којим је, како сам каже, прије 50 година почео да размишља и тражи свој пут.

"Милош ствара једно сликарство гдје сва скученост његовог претка експлодира и мијења правац према невиђеној слободи, на моменте скоро нападно: у сваком случају, свака слика, свака скулптура су ослобађајуће. Због његовог претка? Због историје? Захваљујући њој? Против ње? Судите ви сами. Не, не судите – пустите да вас прожму те монументалне слике у дну једне алеје, дубоко и амбисно црне", написао је нобеловац Петер Хандке у прилогу у каталогу за ову изложбу.

Шобајићева изложба у Ваљеву биће отворена до половине децембра.