latinica  ћирилица
10/11/2019 |  13:59 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Пале: Откривена спомен-плоча фудбалерима Романије (ФОТО)

У Палама је данас откривена и освештана спомен-плоча на којој су имена осам фудбалера клуба Романија, који су погинули као борци Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Пале- спомен-плоча палим борцима ВРС, фудбалерима ФК Романија - Фото: СРНА
Пале- спомен-плоча палим борцима ВРС, фудбалерима ФК РоманијаФото: СРНА

Милан Петровић, син погинулог борца Влајка, подсјетио је да је његов отац био познати фудбалер и један од носилаца изградње стадиона на Палама који је отворен 1. септембра 1985. године.

Он је захвалио новом руководству Фудбалског клуба Романија, начелнику општине Бошку Југовићу и осталима који су помогли да спомен-плоча буде постављен у комплексу Спортско-рекреативног центра који носи име његово оца.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је да су седморица њих погинули 1992. године, а један 1993. године, те указао на потребу да се настави његовати култура сјећања.

Спомен-плоча палим борцима ВРС

Парађина је истакао да се представници Борачке организације залажу да држава исправи одређене грешке и неправде према борачким категоријама, посебно породицама погинулих бораца, ратним војним инвалида и демобилисаним борцима.

Југовић је рекао је да је дужност свих да се сјећају погинулих за слободу српског народа. Навео је да успомене на осморицу бораца чувају тако што општина улаже у Фудбалски клуб Романија, за коју су некада играли.

Александар Ласица, предсједник ФК Романија који постоји 75 година, каже да је постављање спомен-плоче доказ да њих осам нису заборављени и да сви играчи који буду носили дрес Романије морају знати ко су они били.

Вијенце на спомен-плочу положиле су породице погинулих бораца, представници града Источно Сарајево, општине Пале и Борачке организације Пала.