latinica  ћирилица
10/11/2019 |  16:57 | Аутор: СРНА

Сирија: Осам жртава у експлозији бомбе

Осам људи је погинуло када је експлодирала бомба у сјевероисточној Сирији, области под контролом турских снага и њихових сиријских савезника, саопштило је турско Министарство одбране.

Министарство је навело да се напад, за који је окривило курдску милицију, догодио југоисточно од града Тел Абјад, који је Турска заузела током војне офанзиве започете прије мјесец дана.

Село Сулук, у коме се догодила експлозија, налази се десетак километара јужно од границе. Мали камион експлодирао је испред локалне пекаре, рекли су извори у службама за ванредне ситуације.

Турска је прекинула војно напредовање након што је постигла договоре са САД и Русијом да се курдска милиција повуче најмање 30 километара од сиријске границе са Турском.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Москва и Вашингтон нису испуниле своје обавезе према споразуму о повлачењу курдске милиције и да би Турска могла да настави офанзиву ако се све одредбе договореног не испуне.

Ердоган је синоћ разговарао телефоном са руским предсједником Владимиром Путином, а у сриједу, 13. новембра састаће се с америчким предсједником Доналдом Трампом у Вашингтону.

Ердоган је раније рекао да се Турска неће повлачити из Сирије док се друге земље не повуку. Он је нагласио да ће Анкара наставити са прекограничном офанзивом против курдских бораца док и посљедњи Курд не напусти регион.