latinica  ћирилица
10/11/2019 |  17:51 ⇒ 11/11/2019 | 08:14 | Аутор: СРНА

Милиновић: Перформансима покушавају да прикупе који политички поен

Генерални директор Радио-телевизије Републике Српске Драшко Милиновић изјавио је Срни да "политички циркусанти Драшко Станивуковић и Јелена Тривић, очајни што их ама баш нико не схвата озбиљно, јер глуме да о свему у Републици Српској знају све, сада покушавају скренути пажњу на себе и скупити који политички поен перформансом пред Јавним медијским сервисом Републике Српске".
Драшко Милиновић, генерални директор Радио-телевизије Републике Српске - Фото: РТРС
Драшко Милиновић, генерални директор Радио-телевизије Републике СрпскеФото: РТРС

На питање Срне да прокоментарише перформансе народних посланика ПДП-а Драшка Станивуковића и Јелене Тривић испред зграде РТРС, Милиновић је нагласио да када вас неко критикује, увијек прво добро погледајте ко је тај што прича, па тек онда шта изговара.

- Данас, свако има право да прича шта год хоће, али када то радите на овај начин, онда мора да знате да се ругате комплетној професији, јер људи на РТРС-у раде и дан и ноћ, да би два програма Јавног медијског сервиса функционисала 24 сата, 365 дана у години.

Све екипе РТРС-а, не само новинари Информативног програма, своју плату зарађују на мукотрпан начин да би их било која политика учила како да раде свој посао. ПДП-у, уколико овакве поступке оправдавају сви чланови те политичке партије, у што нисам сигуран, поручујем једно велико НЕ, јер нисте ви надлежни, нити ћете бити, да уређујете Информативни програм РТРС-а - истакао је Милиновић.

Он је поручио да је РТРС спреман да "овима што покушавају да читају вијести, пружи подршку у смислу техничко-технолошке и стручне обуке, ако желе да се баве новинарским или водитељским послом, али под условом да упишу и заврше одговарајући факултет за ову професију, као што је урадила и велика већина новинара унутар Јавног медијског сервиса, и уопште у медијима Републике Српске".

- Сви радници РТРС-а имају и имаће пуну заштиту менаџмента да би могли несметано да обављају свој посао. У случају да неко и помисли да може својим поступцима угрозити новинарску струку и било кога унутар РТВ професије, утицати или онемогућити нормалан рад Јавног медијског сервиса, биће уредно пријављен институцијама за провођење закона - истакао је генерални директор РТРС-а.

Он је навео да се често у јавности, али и на многим страначким скуповима апсолутно свих политичких партија из Републике Српске, могу чути квалификације да нису задовољни Информативним програмом РТРС-а и да је управо то показатељ да уредници и новинари РТРС раде одличан посао.

- Управо из тог разлога, имају пуну подршку овог менаџмента. И један добронамјерни савјет овим стручњацима из ПДП-а - скините лого РТРС-а из ваших с предумишљајем смишљених наступа, јер сте само том чињеницом, неупитно, направили много прекршаја, док се истовремено позивате на провођење разних закона. Немојте злоупотребљавати и неовлашћено користити лого РТРС-а, иза којег стоје генерације вриједних, поштених и часних људи, које су стварале, чувале и браниле овај симбол Републике Српске - истакао је Милиновић.

Упитан да прокоментарише ставове опозиције о раду РТРС-а који су изнесени након састанка СДС-а и ПДП-а 16. октобра, Милиновић је одговорио да је то лажна брига опозиције о РТРС-у.

- Питајте претходне директоре како је јавни сервис стајао кад су СДС и ПДП били на власти. Неуспјех своје политике и пораз на изборима у неколико претходних мандата сваљују на РТРС. Толику врсту политичке неспособности и лажне бриге о Јавном сервису испољавају већ годинама, јер желе да они одређују ко ће долазити у емисије, како ће изгледати ТВ дневници, ко ће колико бити заступљен у ком програму... - рекао је Милиновић.

Он је оцијенио да су то невиђене глупости, јер прво кажу "доћи ћемо, али под тим и тим условима", па онда кажу "нећемо долазити на РТРС", па послије губитка избора кажу "погријешили смо што нисмо долазили на РТРС" и на крају кад одбију све позиве институција, на челу са институцијом предсједника Републике Српске, да дођу на разне састанке с циљем политичког јединства за добробит Републике Српске, онда кажу "РТРС је крив зато што нема политичког јединства".

- Бригу о Јавном сервису Републике Српске су испољили кроз јавно позивање на кршење закона и неплаћање РТВ таксе, па онда кажу да треба РТРС одвојити од Владе Републике Српске у смислу финансирања, а више од четири године ништа нису урадили на побољшању услова јавног емитовања вршећи власт на нивоу БиХ, иако не постоји држава у региону која директно не помаже свом јавном сервису. Напротив, дали су чак политички задатак 'независном' РАК-у БиХ да се директно својим рјешењима и казнама уплиће у уређивачку политику РТРС, што је незабиљежен случај у Европи, а за шта постоје директни докази о многим покушајима регулатора да уређује Информативни програм РТРС - рекао је Милиновић Срни.

Он је нагласио да, "заправо, неуспјех и неспособност свог политичког комуницирања сада сваљују на РТРС, као за њих побогу важну институцију".

- На крају оптужују РТРС да негативно утиче на демократизацију друштва, па им предлажем да прочитају шта значи појам и дефиниција демократизација друштва. Очигледно је да је господин /Мирко/ Шаровић у некој врсти транзиције, па са те стране и могу да разумијем његову високоумну реченицу - 'РТРС негативно утиче на демократизацију друштва и на изборе који слиједе' - навео је Милиновић.

Он је подсјетио и да је на посљедњем засједању Народне скупштине Републике Српске чак био приједлоге тих партија да се у процентима одреди колико ће ко бити заступљен у програму РТРС-а, и да се све то верификује кроз закључке парламента.

- Мислим, да је ту недостајао и само приједлог да парламент поставља и разрјешава уреднике, водитеље, продуценте, реализаторе... и онда би се заиста вратили на почетак 90-их година. Зато ћу на све ове иницијативе, које као политичке ставове поштујем, одговорити полазећи од става Џорџа Сантајане који је рекао да 'онај ко не познаје историју, осуђен је да је понавља' - поручио је генерални директор РТРС.

Посланици ПДП-а већ трећу недјељу испред зграде РТРС-а читају своју верзију вијести, уз помоћ појединаца. У данашњем перформансу није учествовала Јелена Тривић, а уз Драшка Станивуковића био је глумац Ђорђе Марковић.