X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
10/11/2019 |  18:26 ⇒ 20:11 | Извор: РТРС

Мостар: Почела с радом Просвјетина школа српског језика, историје и културе

У Мостару је почела с радом Просвјетина школа српског језика, историје и културе. Допунска настава изводиће се за стотинак српске дјеце и омладине, која ове предмете не могу похађати у редовном школовању у Херцеговачко-неретванском кантону. Школа је од велике важности за српску заједницу у Мостару, јер учвршћује национални и културни идентитет Срба у долини Неретве.

Владичански двор поново ће сваке суботе врвјети од дјеце и омладине, жељне знања и дружења са вршњацима. Сваке друге суботе часови српског језика, историје и музике, а у паузама предавања познатих личности из различитих области, довољан су разлог за полазнике, да се и ове године одлуче за допунску наставу.

Родитељи су више него задовољни што мостарска Просвјета већ пет година покреће допунску наставу из групе предмета, коју њихова дјеца не могу похађати у редовном школовању. Кажу-научиће свој језик, писмо, ко су и одакле су.

- Мој син је првачић и ово ће нам много значити, јер кад сам ја похађала школу у Мостару била сам ускраћена да научим ћирилицу тако да сам баш срећна што ће мој син да је учи - истакла је Бојана Анђелопољ.

Са полазницима школе радиће стручни предавачи и професори српског језика, историје и музике. Велика је обавеза и изазов, истичу, организовати занимљив и поучан план и програм рада.

- Мислим да је то од огромне важности јер се историја највише злоупотребљава и постаје оруђе политика. Српска историографија, најнаучнија је у читавој историграфији јужнословеснких народа. Гледајући документе, архиве, немамо од чега да бјежимо, шта да прикривамо, чега да се стидимо, вратимо се зато изворима - сматра Вук Бачановић професор историје.

Часови почињу овог викенда и трајаће до јуна наредне године. На крају ове школе нема закључних оцјена, али ће бити наградног путовања за све полазнике и професоре. Знање ће сигурnо стећи, а за интересовање и преданост већ имају одличан пет.