latinica  ћирилица
10/11/2019 |  18:58 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Чишћење Сане приоритет ради спречавања евентуалних нових поплава

Чишћење и продубљивање корита ријеке Сане алармантан је приоритет ради спречавања евентуалних нових поплава, поручују и грађани и руководство локалних заједница санског слива.

Из Јавне установе "Воде Српске" поручују да је припремљена пројектна документација за чишћење корита ријеке Сане у дужини од око 40 километара на подручју Приједора и Оштре Луке, у вриједности од шест милиона марака, али је потребно обезбиједити све предуслове , од еколошких до финансијских.

Године пролазе, елаборати се помињу, а ријека Сана сваког љета све је плића. Ни најстарији риболовци не памте овако ниске водостаје и набујалу вегетацију. Кажу, рибе још има и још није касно за чишћење корита.

А онда већ годинама, санирају се посљедице небриге о кориту Сане. Незапамћене поплаве опомињу, а грађани кажу, санација штете више није довољна. Мора се хитно дјеловати, јер је ово проблем свих општина санског слива. Из Приједора и Оштре Луке тврде, сами не могу, па је неопходна помоћ са виших нивоа власти.

- До сада нисмо имали повратну информацију и то није први допис који је ишао и чињеница да је то посао којем се мора озбиљно приступити и да није једноставно наћи рјешење. То је фамозни пловни багер који омогућава продубљивање ријеке - навео је Златко Ритан савјетник градоначелника за капиталне пројекте и инфраструктуру Града Приједора.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар истакао је да општина има ограничене ресурсе и није у стању да се сама носи са овим проблемом.

- Морамо да тражимо помоћ виших нивоа. Надам се да ће ако "Воде Српске" крену с рјешавањем тог проблема укључити и општину Оштра Лука - додао је Станар.

На дијелу санског слива у Новом Граду, било је одређених радова.

- На кориту ријеке Сане на подручју Агиног поља гдје је од стационаже један до стационаже 26 дата могућност извођачу да се из самог корита извади око 18 кубика материјала што мислимо да ће на тај начин омогућити лакши проток - сматра Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Из "Вода Српске" поручују да је за пројекат чишћења корита ријеке Сане, у дужини од око 40 километара од Оштре Луке до Новог Града припремљена пројектна документација. Процјењује се да је предрачунска вриједност радова шест милиона марака.

- ЈУ "Воде Српске" до сада није запримила никакву иницијативу локалних заједница Града Приједора и општине Оштра Лука за покретање ових радова чишћења корита ријеке Сане. Свакако да је тај посао потребно урадити и то што прије, али око тога треба да се пронађе укупни друштвени консензус и у погледу заштите животне средине, али свакако и око финансирања - истакао је Саша Мирић портпарол ЈУ "Воде Српске".

А искуство узводно из федералне општине Сански Мост, гдје је очишћено корито ријеке Сане на подручју градске зоне и изнад града, дало је добре резултате.

- Оне иформације које добијамо од стварних стручњака и експерата Сански Мост је засигурно сигурнији него што је био 2014. и не би се нешто радило и улагао толики новац, јер ово није нимало јефтина инвестиција - истакао је Фарис Хасанбеговић начелник општине Сански Мост.

Чишћење Сане од Оштре Луке до Новог Града предвиђено је у двије фазе, од Оштре Луке до градског моста у Приједору и од овог моста до Новог Града.