latinica  ћирилица
10/11/2019 |  19:01 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Трилатерални састанак на Охриду - прелазак граница без пасоша и заједничке радне дозволе

Лидери Србије, Албаније и Сјеверне Македоније граде, како кажу, "Балкан за 21. вијек". Након састанка у Охриду речено је да се до краја године укидају пасоши за грађане ове три земље.

Осим тога, биће омогућен несметан пролаз робе, а увешће се и заједничке радне дозволе. На састанку су присуствовали и представници Црне Горе и БиХ које су позване да се прикључе иницијативи.

Укидање фитосанитарног прегледа робе само на једном прелазу доноси уштеду од 120 милиона евра. Страним туристима неће требати шест виза за пропутовање регијом, а јединственим радним дозволама, драматично ће се увећати привлачност за стране инвестиције. Многи то још увијек не разумију али бољу идеју, тврде лидери, нису имали у посљедњих 30 година.

- Да међусобно признамо дипломе да страни инвеститори имају већу понуду квалификваног кадра у региону - рекао је премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев.

Вучић је најавио да ће грађани Србије, Албаније и Сјеверне Македоније моћи да путују без пасоша, само са личном картом, па ће бити организоване и заједничке туристичке понуде.

- То значи, када слетите на аеродром Београд, имате дозволу српских власти, можете да летите, на примјер, у Тирану а нико вас више неће питати за документа, као и када дођете из Сјеверне Македоније код нас, неће се гледати документа јер вјерујемо нашим колегама да раде на најбољи начин свој посао - рекао је Вучић.

Ко жели да уништи иницијативу, није речено, али су навели да су прије састанка били под великим пристицима и да их очекују након састанка. Посебно Рама којем очигледно замјера Приштина. Косово је и до сада учествовало у регионални договорима под посебним статусом и не види проблем да се тако настави до договора са Београдом.

- Ја немам могућност ни да будем минијугословен ни да будем велики Албанац. Ја говорим о брисању граница између свих земаља - сматра Рама.

Предсједаваћи Савјета министара БиХ у техничком мандату, Денис Звиздић, затражио је да бх. институције званично буду упућене у садржај ове инцијативе рекавши да ће се став донијети тек након озбиљне анализе од стране пословне заједнице и експерата. Наговијестио је да би БиХ могла имати услове, истичући питање граница.

- Немогуће је брисати границе које нисмо потписали, према томе ми очекујемо једну званичну информацију како би донијели одлуку - навео је Звиздић.

На питање да ли је то замјена зе евроинтеграције, предсједник Србије рекао је да није јер придруживање више не зависи од нас него од Уније. Наредна трилатерала одржаће се у Драчу.