latinica  ћирилица
10/11/2019 |  20:19 ⇒ 11/11/2019 | 07:46 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Очекујем пуну саборност међу посланицима

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да очекује пуну саборност међу посланицима на посебној сједници Републике Српске, на којој ће разматрати Информацију о неуставној трансформацији дејтонске БиХ и утицају на положај и права Републике Српске.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић је навео да од посланика очекује достојанство с обзиром на значај теме коју ће разматрати, те изразио увјерење да ће, проучавајући квалитетно припремљени материја, имати шта о томе да кажу.

Он је напоменуо да су обраћања најавили челници скоро свих странака, те да вјерује да ће се разговарати само о чињеницама.

- Очекујем да ће се постићи пуна саборност посланика из странака које имају сједиште у Републици Српској - рекао је Чубриловић за Алтернативну телевизију.

Он је додао да очекује разумијевање и од посланика из странака које немају сједиште у Српској с обзиром на околности и историјске чињенице.

Чубриловић не вјерује да ће посланици доћи у ситуацију да посебну сједница Народне скупштине претворе у бесконачно реплицирање, већ да ће се озбиљно приступити сједници и да неће бити мјеста за велики број реплика или нечег другог што би оставило лош утисак.

Може се очекивати, сматра Чубриловић, да ће посланици озбиљно указати на проблематику која постоји, односно да је Република Српска кроз наметнута рјешења изгубила дио својих надлежности.

Чубриловић је рекао да посебна сједница није одговор на неуставну декларацију СДА, будући да је парламент сувише озбиљна институција да би се бавила декларацијом једне политичке опције, без обзира што долази у континуитету.

Када је ријеч о понашању посланика на скупштинским засједањима, Чубриловић је оцијенио да поједини још нису схватили шта је парламент, кога представљају, већ да то виде као полигон за изношење политичких ставова и додворавање свом политичком тијелу.

Чубриловић је навео да је Сенат Републике Српске на данашњој сједници подржао материјал који припремљен у вези са процесом који се одвијао у посљедњих 20 до 25 година у БиХ.

- Задовољни су документацијом која је припремљена за овај случај и подржавају да је ово право вријеме да се Народна скупштина огласи о том питању - рекао је Чубриловић, који је присуствовао сједници Сената.

О захтјеву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ, Чубриловић је рекао да Додик са те позиције има право да покуша да исправи уочене аномалије.

Говорећи о раду ОХР-а у БиХ, Чубриловић је оцијенио да је вријеме да високи представник заврши своју мисију, те да је чак и од њега чуо да то жели, јер ће БиХ тако показати да је постигла одређени политички напредак, а да су политичари преузели одговорност за одлучивање за оно за шта их народ бира.

- Немогућност да се и након годину дана формира власт на нивоу БиХ даје за право међународној заједници да овде и даље остаје присутна у тој формацији - сматра Чубриловић.

Коментаришући посљедњи извјештај високог представника Валентина Инцка Савјету безбједности УН, Чубриловић је рекао да, као ни претходни извјештаји, није ништа неочекивано, али да увијек помало иде на штету Репблике Српске и њеног народа.