latinica  ћирилица
11/11/2019 |  08:34 ⇒ 10:16 | Аутор: klix.ba

Акција "Вар": Хапшења због сумње у намјештање фудбалских утакмица

Припадници Агенције за истраге и заштиту јутрос проводе акцију кодног назива "Вар" усмјерену против више фудбалских судија због сумње у намјештање утакмица.
Агенција за истраге и заштиту (фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Агенција за истраге и заштиту (фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

СИПА ову акцију проводи према наредби Тужилаштва БиХ и Суда БиХ. Како сазнај портал Кликс, полиција је акцију започела јутрос у 7 сати на ширем подручју БиХ, између осталог у Орашју, Брчком, Сарајеву и другим мјестима.

Осумњичене особе се терете да су прекршиле више чланова Кривичног закона, а између осталог им се на терет ставља организовани криминал, злоупотреба положаја, примање мита и других облика користи.

Под лупом је највише утакмица из Прве лиге ФБиХ из сезоне 2018/2019., али и неке из Премијер лиге БиХ.

Већином се ради о судијама с А листе Прве лиге ФБиХ, а међу осумњиченима су Илија Живковић, Кенан Бајрактаревић, Харис Попрженовић, Един Мујкић, Мирза Казлагић, Марко Пејић, Јосип Мартиновић и други. Међу осумњиченима су осим судија и и друге службене особе Фудбалског савеза, међу којима су делегати, посматрачи... Истрагом су обухваћени и Салем Пролић, Ирфан Дурић, те Анто Биљешко.

Како незванично сазнаје Кликс, ријеч је о криминалним радњама које се односе на погодовање одређеним фудбалским клубовима, узимање мита те позитивно оцјењивање судија који су учествовали у тим радњама.

Имена ухапшених и тачни детаљи акције биће познати накнадно.