latinica  ћирилица
11/11/2019 |  09:11 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

Хонг Конг: Полиција пуцала на демонстранте, повријеђена једна особа

Полиција у Хонг Конгу пуцала је и ранила једног демонстранта, а болнички званичници рекли су данас да је та особа у критичном стању послије нових немира на овој територији под кинеском управом.

У Хонг Конгу се већ 24 седмице узастопно дешавају продемократски протести.

Полиција је испалила сузавац у централном пословном округу, гдје су неки демонстранти, кријући се иза кишобрана, блокирали улице када су запослени у канцеларијама изашли на паузу за ручак.

Протести се дешавају скоро свакодневно, понекад уз непосредну најаву или без ње, што ремети пословне активности и врши притисак на власти. Насиље се до сада дешавало углавном послије сумрака.

Полиција је употријебила ватрено оружје у источном дијелу острва и саопштила да је један демонстрант рањен. Демонстранти су направили барикаде и запалили ватре на улицама.

Болничка управа објавила је да је рањени мушкарац стар 21 годину подвргнут операцији и да је у критичном стању.

Полиција је саопштила да су радикални демонстранти поставили барикаде на више локација широм града и упозорила их да "одмах прекину своје нелегалне активности".

Демонстранти су незадовољни због, како сматрају, полицијске бруталности и мијешања Пекинга у слободе у овој бившој британској колонији, које су гарантоване политиком "једна земља, два система" од када је Хонг Конг враћен под кинеску управу 1997. године.