latinica  ћирилица
11/11/2019 |  09:51 ⇒ 10:41 | Аутор: klix.ba

Ухапшено осам особа због сумње да су намјештали утакмице у Првој лиги ФБиХ

Припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) до сада су ухапсили осам особа у акцији кодног назива "Вар", а која је усмјерена против више фудбалских судија због сумње у намјештање утакмица.
СИПА - Фото: архив
СИПАФото: архив

Ову информацију потврдио је за портал Кликс портпарол СИПА-е Лука Миладиновић који је рекао да се акција која је започета рано јутрос наставља.

Ријеч је о акцији коју припадници СИПА-е проводе према наредби Тужилаштва БиХ и Суда БиХ на ширем подручју, а између осталог у Орашју, Брчком, Сарајеву и другим мјестима.

Осумњичене особе се терете да су прекршиле више чланова Кривичног закона БиХ, а на терет им се ставља организовани криминал, злоупотреба положаја, примање мита и других облика користи.

Под лупом је највише утакмица из Прве лиге ФБиХ из сезоне 2018/2019. Већином се ради о судијама с А листе Прве лиге ФБиХ, а међу осумњиченима су Илија Живковић, Кенан Бајрактаревић, Харис Попрженовић, Един Мујкић, Мирза Казлагић, Марко Пејић, Јосип Мартиновић и други.

Међу осумњиченима су, осим судија, и друге особе из Фудбалског савеза, међу којима су делегати, посматрачи и слично. Истрагом су обухваћени и Салем Пролић, Ирфан Дурић те Анто Биљешко.