X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
11/11/2019 |  11:34 ⇒ 11:37 | Извор: sputniknews.com

Турска наоружава Црну Гору

Црногорско Министарство одбране искористиће турску донацију од 15 милиона евра за куповину 80 теретних моторних возила.
Војска Црне Горе (фото: AP Photo / Risto Bozovic) -
Војска Црне Горе (фото: AP Photo / Risto Bozovic)

То је договорено током билатералне посјете министра одбране Црне Горе Предрага Бошковића Министарству националне одбране Републике Турске почетком октобра 2019. године, када је закључен споразум са турским министром националне одбране Хулусијем Акаром о војно-финансијској подршци Владе Републике Турске Црној Гори.

Споразум се односи на донацију средстава и опреме од произвођача из одбрамбене индустрије Републике Турске, вриједности 100.000.000 турских лира (15.000.000 евра) - саопштено је Побједи из Министарства одбране Црне Горе. Додају да ће на основу потписаног споразума Министарство одбране кренути са израдом пројекта у којем ће бити дефинисана средства за набавку теретних моторних возила.

- Процјена је да ће новац бити довољан да се обезбиједи 80 возила. Пројекат ће се реализовати фазно у наредних пет година, а динамика набавке логистичких возила зависиће од одобреног годишњег фонда средстава од стране Републике Турске - казали су из Министарства одбране.

За сада нема прецизних информација која ће возила бити набављена, али према писању портала Балканска безбједносна мрежа, то би могла бити возила турске фирме БМЦ, која је водећи произвођач борбених и неборбених возила за турска министарства силе.

Војска Црне Горе тренутно користи “углавном застарјели“ парк теренских возила породица ТАМ и ФАП из осамдесетих година прошлог вијека.

Подсјетимо, Црна Гора ускоро од Турске очекује и донацију од 30 аутоматских пушака турске производње - 15 пушака МПТ-55, калибра 5,56 милиметара и 15 пушака МПТ-76, калибра 7,62 милиметра, вриједности 38.477 евра.