latinica  ћирилица
11/11/2019 |  11:54 | Аутор: sputniknews.com

Путин најавио смањење расхода за одбрану Русије

Смањење расхода за одбрану и безбједност повезано је са превазилажењем „врхунца модернизације“ војске, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.
Владимир Путин (Фото: kremlin.ru) -
Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

- У току је опште смањење расхода за одбрану и безбједност. То није због тога што се ми ноншалантно односимо према тим питањима, већ због тога што су сада главни планирање и, повезано с тим, интензивирање радова на замјени војне опреме и технике. Ми смо већ урадили главне ствари - рекао је Путин на сједници са члановима Владе.

Он је нагласио да војна предузећа и колективи треба да наставе да раде као до сада, а не да производе шерпе, како је то било 1990-их година.

- Они треба да производе високотехнолошке производе и технику. Зато им треба омогућити да производе то што могу и ритмички финансирати тај посао - додао је руски предсједник. Осим тога, Путин је наложио да се припреми јасан план за укључивање војних предузећа у реализацију националних пројеката.

У октобру је Путин саопштио да се Русија налази на седмом мјесту по расходима за војску, иако је већ направила оружје које нико нема у свијету. Он је ипак тада нагласио да нема намјеру да улази у трку у наоружању, премда ће наставити да развија потенцијал у тој сфери.