latinica  ћирилица
11/11/2019 |  11:56 | Аутор: СРНА

Откривање бисте професору Кољевићу у четвртак у Бањалуци

Биста професору Николи Кољевићу, некадашњем потпредсједнику Републике Српске и једном од оснивача СДС-а, биће откривена у четвртак, 14. новембра, у парку испред зграде Народног позоришта у Бањалуци, саопштено је из Асоцијације "Ствараоци Републике Српске".
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Асоцијације Момчило Крајишник рекао је Срни да су припреме за откривање бисте трајале скоро годину дана, те да су активности текле споро због рјешавања административних питања.

Он је напоменуо да је Кољевић био један од најзначајних српских шекспиролога, компаративиста, театролог и признати интелектуац, због чега је мјесто за бисту изабрано испред Народног позоришта.

- Наши пријатељи, донатори помогли су да се овај посао заврши. Биста професору Кољевићу била је скоро 20 година у подруму зграде Градске управе - рекао је Крајишник.

Он је истакао да је Кољевић значајна личност у стварању Републике Српске и да је свој велики интелектуални потенцијал дао на располагање српском народу.

- Иако је његов допринос неадекватно вреднован, као његов пријатељ и саборац могу рећи да су се многе ствари позитивно одвијале, захваљујући његовом великом доприносу - рекао је предсједник Асоцијације.

Он је истакао да сви савременици Кољевића могу потврдити да је ријеч о једној префињеној и интелектуалној души која је рано отишла иако је могла много тога дати.

- Овим желимо да се Кољевићу бар на неки начин одужимо. Након откривања бисте у Народном позоришту, биће организован пригодан програм - рекао је Крајишник.

Професор доктор Никола Кољевић /1936&мдасх;1997/ био је професор Филозофског факулета у Сарајеву, а као гостујући предавач радио је на универзитетима у Мичигену и Чикагу. За српског члана Предсједништва СР БиХ изабран је 1990. године, а од априла 1992. године био је потпредсједник Републике Српске.

Откривање бисте најављено је за 12.00 часова.