latinica  ћирилица
11/11/2019 |  12:09 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Приједор: Акциони план за ромску популацију

На подручју Приједора живи око 750 Рома од којих је само двоје запослено. С циљем рјешавања проблема ове популације, усвојен је Акциони план којим је за ромску попуалцију предвиђено око 10.000 марака за ову годину.

На подручју града 117 Рома је у процесу тражења запослења, од њих двоје је завршило вишу школу у Приједору.

- Жалосно је то да је из ове најбројније националне мањине само двоје запослено. Сви знамо како Роми живе и да је неопходно посветити мало више пажее када је у питању ова национална мањина - каже Рамо Салешевић, предсједник Удружења Рома Приједор и потпредсједник Савеза Рома Републике Српске.

Буџетском ставком Приједор је издвајао 15 хиљада марака за запошљавање Рома. Међутим, за 2018. и 2019. годину ова новчана средства нису издвојена што је била и тема једне од сједница градске Скупштине.

- Ја сам питао на задњој сједници, у име реда националних мањина, зашто нема те ставк. Град није знао одговор а ја сам рекао да ћу тражити да се испита гдје су те паре - истакао је Андрија Вукотић, одборниук СНСД-а из реда националних мањина.

У Градској Управи кажу, у циљу положаја бољег живота Рома на подручју града усвојен је Акциони план за период 2019-2023 година, у областима запошљавање, стамбено збрињавање, образовање и социјално-здравствена заштита.

Моња Касаловић, начелница Одјељења за друштвене дјелатности Приједор, наводи да се ради на унапређењу образовања, да их што више буде укљичено у систем, да буде онемогућен сваки вид дискриминације ромске дјеце али такође да се омогуће и преквалификације Рома и кроз тај начин да се унаприједи и запошљавање.

- За тај акциони план је обезбјеђено 9.900 КМ - наглашава Вукотић и додаје да ће тражити у оквиру нацрта за 2020. год. у име националних мањина, да се тај износ повећа на бр 40.000 КМ.

Новчана средства у оквиру Акционог плана биће утрошена за реновирање запаљеног стана у ромској згради.