latinica  ћирилица
11/11/2019 |  12:24 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

ПУ Бањалука: Смањен број кривичних дјела

На подручју Полицијске управе Бањалука у октобру је евидентирано 170 кривичних дјела, што је за 18,7 одсто мање у односу на исти мјесец прошле године када их је било 209.
Милош Бркић са сарадницима - Фото: РТРС
Милош Бркић са сарадницимаФото: РТРС

Начелник ове управе Милош Бркић навео је да је евидентирано и 8,6 одсто мање случајева нарушавања јавног реда и мира, те 7,5 одсто више саобраћајних незгода.

- Укупно је ријешено 79,4 одсто свих кривичних дјела, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 63,5 одсто кривичних дјела - рекао је Бркић на конференцији за новинаре.

Бркић је навео да је у посматраном периоду у транзитном кретању кроз подручје које је у надлежности Управе евидентиран 31 мигрант.

- Реализоване су четири акције из области криминалитета, исто толико из јавног реда и мира, те двије из области безбједности саобраћаја. Успјешно је обезбијеђено 39 јавних окупљања и 123 спортске приредбе - рекао је Бркић.

Начелник Сектора криминалистичке полиције при овој управи Јован Стојичић рекао је да је у октобру из области имовинског криминалитета евидентирано 98 кривичних дјела, односно за 19,7 одсто мање него у упоредном периоду када их је било 122.

Стојичић је истакао да је у октобру смањен број тешких крађа за 14,3 одсто, док је кривичних дјела против живота и тијела пријављено мање за 23,1 одсто.

- У области злоупотребе дроге откривено је шест криивичних дјела због којих је надлежном тужилаштву достављено шест извјештаја, којима је обухваћено седам осумњичених лица. Поднесено је 12 захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузета је и одређена количина материја које асоцирају на марихуану, амфетамин и кокаин - рекао је Стојичић.

Начелник Сектора полиције у Полицијској управи Бањалука Раденко Стакић рекао је да су у октобру евидентирана 74 случаја нарушавања јавног реда и мира, што је мање за 8,6 одсто у односу на упоредни период када је евидентиран 81 случај.

- Евидентирано је 100 прекршаја, што је за 8,3 одсто мање него у упоредном периоду када их је било 109 - рекао је Стакић.

Стакић је навео да се у посматраном периоду догодило 377 саобраћајних незгода или за 7,5 одсто више него у упоредном периоду.

- У овим незгодама смртно је страдало једно лице, док је 16 лица тешко, а 69 лакше повријеђено - рекао је Стакић.

Према његовим ријечима, из саобраћаја је искључено 107 возила, те 421 возач, од којих 357 због управљања возилом под дејством алкохола, те 51 јер су управљали аутомобилом без положеног возачког испита.

- Из осталих разлога из саобраћаја је искључено 13 возача - додао је Стакић.

У протекла 24 часа евидентирана су четири кривична дјела

На подручју које покрива Полицијска управа Бањалука у протекла 24 часа евидентирана су четири кривична дјела, једно нарушавање јавног реда и мира и седам саобраћајних незгода од којих три са посљедицама по људе.

У јучерашњој саобраћајној незгоди на путу Карановац - Кнежево у мјесту Љубачево повријеђена су три лица.

У незгоди, која се догодила јуче око 17.00 часова, учествовали су аутомобил ауди, којим је управљало лице чији су иницијали Д.К. из Бањалуке и мерцедес који је возило лице из Лакташа чији су инцијали М.С.

Повријеђена су лица Д.К. и М.С. и сувозач у аудију чији су иницијали Б.К. из Бањалуке, саопштено је данас из бањалучке Полицијске управе.

Полиција је извршила увиђај.