latinica  ћирилица
11/11/2019 |  12:49 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ није правна, функционална, нити одржива

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да БиХ ни двије и по деценије од потписивања Дејтонског споразума није успјела да постане ни правна, ни одржива, ни функционална.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Не смијемо да пристанемо на подвалу оних који упорно понављају да је Дејтонски споразум само зауставио рат. Да је то био споразум о престанку рата он би имао само два члана - рекао је Додик у обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Први члан, истиче он, којим би се констатовало да престају сва ратна дејства било које зараћене стране на територији бивше југословенске републике БиХ и други да споразум ступа на снагу одмах по закључењу.

- Општи оквирни споразум за мир, како гласи пуни назив онога што ми скраћено зовемо Дејтонски споразум, није само зауставио грађански рат у БиХ, већ је у 11 анекса регулисао односе и уређење државне заједнице три конститутивна народа и осталих. Важно је да никада не заборавимо како је дошло до његовог потписивања - додао је Додик.

Он је подсјетио да су женевским и њујоршким принципима из септембра 1995, дакле прије Дејтонске конференције, представници зараћених страна утврдили каква ће бити послијератна БиХ.

- Сви који тврде да је Република Српска призната као субјект тек након потписивања Дејтонског споразума не говоре истину, јер је Република Српска била потписник и Женевских и Њујоршких принципа. За све који и даље тврде да смо настали на основу Дејтонског споразума молим да нам одговоре како је нешто што је тек настало Дејтонским споразумом потписало тај исти споразум у свим његовим анексима - навео је Додик.

Како је могуће, упитао је српски члан Предсједништва БиХ, да је Република Српска настала Анексом четири, односно новим Уставом БиХ, а потписница је тог анекса?

- Република Српска је настала онога дана када је проглашена, 9. јануара 1992. године, дакле у миру а, нажалост, уз велике жртве и одрицања нашег народа морала је бити брањена у наметнутом нам рату - подсјетио је Додик.

Он је упитао да ли су и нашим гласањима у Парламентарној скупштини на нивоу БиХ легализоване наметнуте одлуке високих представника.

- Знамо да нису и сада је дошло вријеме да о томе одговорно расправљамо и одлучујемо. Притом то није само једна сједница, ни само овај дан. То је процес који у наредном времену треба да резултира враћањем на поставке дејтонске структуре БиХ, а самим тим и правима и надлежностима Републике Српске и Федерације БиХ као државотворних ентитета - нагласио је Додик.

Он каже да је сада јасно да су креатори Анекса четири што је Устав БиХ, прије 25 година, дугорочно били много свјеснији ситуације у БиХ, него они који су послије њих покушавали да мијењају ствари под изговором унапређивања система.

Додик је оцијенио да би БиХ била функционалнија да су сви анекси Дејтонског споразума, посебно Анекс четири Устав БиХ спроведени онако како су написани.

- Извршене промјене нису уставне, јер да јесу, не би била два покушаја уставних промјена познатих као 'априлски и бутмирски пакет', вођених од међународне заједнице. То говори само да и та и таква међународна заједница добро зна да све што је урађено мимо Устава БиХ, једнога дана мора доћи на дневни ред - истакао је Додик.

Он је напоменуо да све што нема основ у тексту Устава БиХ, није легално, нити трајно.