latinica  ћирилица
11/11/2019 |  13:03 ⇒ 18:30 | Аутор: СРНА

Николић: Срби дали немјерљиву жртву за побједу у Првом свјетском рату

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић рекао је данас да је српски народ дао немјерљиву жртву за побједу у Првом свјетском рату.

- Треба подсјетити на демографску катаклизму која је нас задесила и на огроман број жртава који је Србија дала - 28 одсто укупног броја становништва и с дужним пијететом и великим поштовањем их се сјећамо - рекао је Николић новинарима у Бањалуци након што је положио вијенац на споменик жртвама "Велеиздајничког процеса" на гробљу "Свети Пантелија" поводом обиљежавања Дана примирја у Првом свјетском рату.

Предсједник бањалучког Удружења потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године Небојша Куштриновић рекао је да је са ових простора било више од 25.000 добровољаца који су учествовали у Првом свјетском рату и који су се вратили као побједници.

- Иако се данас прекраја историја, ми знамо ко смо и шта смо и поносно гледамо у сутра, али никада не смијемо заборавити истину. Захваљујем Конзулату Србије на активностима које помажу да избришемо ту блиједу слику са наших предака који су се славно борили и гинули за слободу и да им дамо мјесто које заслужују - навео је Куштриновић.

Он је изразио очекивање да ће у Бањалуци у скорој будућности бити подигнут споменик славним прецима.

- Данас, када је ово у свијету можда и најсвијетлији датум у историји, ми у Бањалуци и Републици Српској припадамо тој здравој популацији која не заворавља оне који су то заслужили. Заборав је убијање истине, а ми нашу истину с поносом нисмо заборавили - нагласио је Куштриновић.

Вијенце на споменик жртвама "Велеиздајничког процеса" положиле су и делегације Министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске, Града Бањалука и Удружења потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године.

Данас се навршила 101 година од завршетка Првог свјетског рата.

Први свјетски рат званично је завршен капитулацијом Њемачке на данашњи дан 1918. године у 11.00 часова, када су у жељезничком вагону у Компијењу у Француској силе Антанте потписале примирје са Њемачком.

Зараћене стране у Првом свјетском рату мобилисале су око 70 милиона војника, а, према неким процјенама, страдало је приближно 20 милиона људи.