latinica  ћирилица
11/11/2019 |  13:05 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Вишковић упутио захтјев Новалићу за хитно реаговање у случају "Електропренос"

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је прошле седмице премијеру ФБиХ Фадилу Новалићу захтјев за хитну реакцију надлежних институција ФБиХ ради проналажења заједничких рјешења у случају блокаде средстава за инвестиције на рачунима Електропреноса у износу од 180 милиона КМ, потврђено је за banjaluka.net из Владе Републике Српске.

Ситуација у Електропреносу БиХ на чијим рачунима су заробљена средства намијењена за инвестиције наноси огромну штету свим грађанима, те је премијер Републике Српске од Новалића захтјевао да се хитно укључи у заједничко проналажење рјешења, које би било прихватљиво за оба ентитета у БиХ.

Он је у допису упућеном премијеру Новалићу навео да је мисија компаније Електропренос, по дефинисаним стандардима, континуиран, сигуран и поуздан рад у преносу електричне енергије свим грађанима БиХ, али да су циљеви ове компаније у последњих годину у значајној мјери нарушени.

- Морамо констатовати да су циљеви и мисија оснивања јединствене компаније за пренос електричне енергије у БиХ у посљедних годину дана у значајној мјери нарушени, имајући у виду да је због блокаде компанију напустило око 130 стручних и обучених радника, те да су на рачунима заробљена средства за инвестиције у износу око 180 милиона КМ - наведено је у захтјеву.

Вишковић додаје да тренутно стање захтјева хитну реакцију и проналажење рјешења које је прихватљиво и за Републику Српску и за ФБиХ, а односи се на деблокаду инвестиционих улагања и заустављање одлива квалитетног кадра.

Електропренос БиХ је једина заједничка компанија Српске и ФБиХ, која је запала у озбиљну кризу након неколико година блокаде, јер у ФБиХ нема договора о томе да ли ће нови генерални директор бити Бошњак или Хрват, због чега су заустављене све будуће заједничке инвестиције.

Извор: banjaluka.net