latinica  ћирилица
11/11/2019 |  13:39 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Производња фотокаталитичких филтера у "Космосу"

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекосалв Петричевић изјавио је данас да ће бањалучко Привредно друштво "Космос", након дефинисања свих модела сарадње са руском компанијом "Крет", почети производњу фотокаталитичких филтера за пречишћавање ваздуха за домаће, као и тржиште Србије и ЕУ.

- Модел сарадње је такав да би се проиводња кућишта и електроничког дијела филтера радила у "Космосу", док ће срце и сам филтер бити достављен из Русије. Ово је јединствена производња, а сличних уређаја таквог квалитета нема на европском тржишту - рекао је Петричевић новинарима у Бањалуци након разговора представника "Космоса" и "Крета".

Он каже да су Руси дошли у данашњу посјету ради информисања о бањалучкој компанији како би се ишло даље у договарање о техничким стварима и одређивања заједничког правца дјеловања.

- Тих филтера има више врста и од његових техничких својстава зависи којим ће правцем ићи реализација овог пројекта. Треба да доставимо податке у вези са просторима у којима би се постављени такви филтери - навео је Петричевић.

Он је појаснио да је до овог састанка дошло у складу са меморандумом који је делегација Владе Републике Српске крајем августа потписала у Москви са фирмом "Ростех", у чијем се саставу налази и "Крет".

Директор "Космоса" Душан Вјештица навео је да је разговарано о облицима сарадње, условима које треба да испуне обје компаније јер је ријеч о врло сложеном производу.

- Сигурно ће бити потребна и нова улагања. Овај пројекат се заснива на бази трансфера технологије, а уговором ће се дефинисати међусобна права и обавезе, а није искуључено ни да "Крет" инвестира у технологије за реализацију овог посла - нагласио је Вјештица.

Према његовим рјечима, почетком наредног мјесеца се очекује да руска страна достави прве узорке, а да је могуће да у јануару или фебруару дође до трансфера технологије и почетка производње.

Замјеник генералног директора "Крета" Александар Митјушкин рекао је да се разматра план заједничке производње на територији Републике Српске и да се вриједност овог пројекта састоји у томе да се осигура здравље становништва, јер врши пречишћавање ваздуха од бактерија, вируса и других органских спојева.

- Драго нам је што је Влада Српске заинтересована за реализацију овог пројекта. Тренутно се дефинише вриједност овог пројекта, па ћемо цифре моћи да објелоданимо ускоро - каже Митјушкин.