latinica  ћирилица
11/11/2019 |  15:40 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

Одбачени гласови из централне Србије

Комисија за жалбе донијела је одлуку да око 3.800 гласова који су стигли из централне Србије буде поништено и да се не рачунају у збирном броју гласова на изборима одржаним 6. октобра, саопштено је из Централне изборне комисије самопроглашеног Косова.
Изборни дан на КиМ (фото:FOTO TANJUG/FILIP KRAINCANIC) -
Изборни дан на КиМ (фото:FOTO TANJUG/FILIP KRAINCANIC)

Комисија је примила 53 жалбе на коначне резултате које је ЦИК саопштио крајем прошле седмице и одлучила да поново буду пребројани гласови са 1.472 бирачка мјеста.

Одбијене су 23 жалбе као неблаговремене и недопуштене, 25 је одбијено као неосновано, а једну жалбу је повукао подносилац.

ЦИК је раније саопштио да ће поштовати сваку одлуку Комисије за жалбе, тако да ће на основу данашње одлуке коалиција коју чине Иницијатива НИСМА и Алијанса за ново Косово /Фатмир Љимај, Беџет Пацоли/ постати парламентарна групација пошто јој је било потребно свега 0,02 одсто гласова.

Коалиција коју предводе Љимај и Пацоли навела је у жалби да ће, уколико се искључе гласови добијени из централне Србије, имати 5,02 одсто јер им је недостајало свега 130 гласова.

ЦИК је у обавези да у наредна 72 сата поступи по одлуци Комисије за жалбе, а незадовољни одлукама Комисије могу поднијети жалбу Уставном суду Косова.