latinica  ћирилица
11/11/2019 |  16:36 ⇒ 16:47 | Аутор: СРНА

Павловић: Посебан конкурс "Kреативне Европе" за западни Балкан

Начелник Одјељења за савремено стваралаштво и креативну индустрију у Министарству просвјете и културе Републике Српске Данијела Павловић присуствовала је Форуму "Креативна Европа 2019" у Београду на коме је представљен посебан конкурс Европске комисије за западни Балкан, који је планиран у оквиру програма "Креативна Европа".
Форум "Креативна Европа 2019" - Фото: СРНА
Форум "Креативна Европа 2019"Фото: СРНА

Она је прецизирала да је на овом форуму разговарано и о финансирању пројеката на европском и регионалном нивоу, те да је закључено да је ниво учешћа земаља западног Балкана у пројектима сарадње у оквиру програма "Креативна Европа" изузетно низак.

- Стога је с циљем јачања културне сарадње покренут конкурс који ће бити усмјерен само на ове земље. Посебан конкурс подразумијева сличну процедуру, али и повољније услове за учешће представника културних сцена у региону у односу на редовне позиве Културне Европе - рекла је Павловићева.

Циљ позива је подстицај сарадње у области културе и креативних индустрија између земаља западног Балкана и ЕУ, те јачање конкурентности у овим секторима, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Правила пријављивања су, како се наводи у саопштењу, иста као у програму "Креативна Европа", међутим, поједини услови су повољнији.

- Тако је сада могуће обезбиједити подршку из овог фонда у износу 85 одсто буџета пројекта. Минимална вриједност пројекта је 100.000 евра, а максимална 500.000 евра. Такође, услов је да у пројекту учествује пет организација, од којих двије из земаља западног Балкана, а двије из ЕУ, те једна по властитом избору. Према најави, конкурс ће бити објављен крајем децембра - појаснила је Павловићева.

Према њеним ријечима, генерално питање којем је Форум "Креативна Европа" посвећен односи се на начин на који пројекти и модели организовања у култури могу да подстичу сарадњу, борећи се против мржње, стереотипа и различитих облика друштвене неједнакости.

- У времену преиспитивања модела будућег друштвеног функционисања европског континента, препозната је неопходност даљег развијања демократских управљачких принципа, јачања аутономије доносилаца одлука у култури, као и капацитета за критичко мишљење и дјеловање - навела је Павловићева.