latinica  ћирилица
11/11/2019 |  17:55 ⇒ 20:32 | Аутор: Вечерње новости

Макрон поздравио праунука војводе Мишића на централној прослави у Паризу (ВИДЕО)

Централна савезничка прослава Дана примирја у Првом свјетском рату одржана је данас по традицији код Тријумфалне капије у Паризу. Међу заставницима, уз многобројне француске тробојке, биле су присутне и заставе неколико земаља савезника, међу којима и више застава Србије. Једну од њих носио је и праунук војводе Живојина Мишића Ђорђе Стојанац, с којим се поздравио и разговарао француски предсједник Емануел Макрон.
Макрон са унуком Живојина Мишића - Фото: Screenshot
Макрон са унуком Живојина МишићаФото: Screenshot

Обилазећи постројене заставнике и рукујући се са њима, француски шеф државе је размијенио неколико ријечи и са осталим српским заставницима који су, касније, сви заједно, позвани у Јелисејску палату на свечани ручак.

Макрон је јутрос положио вијенац на споменик Жоржу Клемансоу у близини Трга Конкорд, да би се затим аутомобилом, у пратњи коњице Републиканске гарде, попео Јелисејским пољима до Трга Шарл де Гол Етоал гдје је извршио смотру постројених трупа. По лошем, кишовитом времену, успут га је поздравио већи број окупљених грађана, од којих су многи дошли породично, да обиљеже овај дан.

Француски предсједник је затим положио вијенац пред Спомеником незнаном јунаку код Тријумфалне капије и симболично обновио Вјечну ватру која је овдје први пут запаљена 11. новембра 1923. године. Макрон је истовремено одао и почаст француским војницима који су погинули у протеклих годину дана у мировним мисијама.