latinica  ћирилица
11/11/2019 |  18:26 ⇒ 12/11/2019 | 01:05 | Аутор: СРНА

Ристовски и Маринковић у Зворнику (ФОТО)

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић организовао је данас у Градској управи пријем за почасног госта 13. Међународног филмског фестивала Први кадар, глумца и продуцента Лазара Ристовског и режисера Драгана Маринковића.
Зворник: Лаза Ристовски и Зоран Стевановић - Фото: СРНА
Зворник: Лаза Ристовски и Зоран СтевановићФото: СРНА

- Веома је важно да се у нашем граду догађају овакве ствари и да нам долазе еминентни умјетници, наши драги гости, тим прије јер је наше друштво преплављено којекаквим "шунд дешавањима и ријалитијима". То је посебно важно због младих који могу да виде шта су праве естетске вриједности - рекао је Стевановић.

Он је захвалио Првом кадру из Источног Сарајева и директору ове продукције Витомиру Митрићу, не само за организацију Фестивала, него и за едукацију младих људи које занимају кинематографија и филмска умјетност уопште.

- Ово је путоказ да се наши људи истински окрећу вриједностима, култури и умјетности - поручио је Стевановић.

Ристовски је, захваљујући за топлу добродошлицу, нагласио значај организовања овог, али и сличних умјетничких манифестација, додајући да га веома радује културна сарадња градова Зворник и Источно Сарајево на институционалном плану.

Према његовим ријечима, нису у праву они који тврде да има превише филмских фестивала, ликовних колонија, или књижевних сусрета јер су то, како је подвукао, јединствене прилике да се људи директно сусретну са истинским умјетницима, квалитетним ауторима из различитих области стваралаштва.

Он је позвао представнике власти да пронађу што више новца за финансирање културних дешавања јер ће се то друштво, у цјелини, вишеструко вратити.

- Народ без културе, није народ - упозорио је Ристовски.

Ристовски и Стевановић (Фото: СРНА)

Маринковић је рекао да је филм "Пијавице" мала хебрејска прича с краја 20. вијека на трусном подручју Балкана у Србији, о судбини бившег припадника Службе државне безбједности.

Према његовим ријечима, прослављени писац Петар Мирић постаје мета разних тајних служби. Одважним коментарима против режима он доводи властити живот у опасност, а његова љубавница Светлана тек је још један од агената чијег постојања он није ни свјестан...

Маринковић је додао да би Мирић најрадије све оставио и отишао негдје далеко, али "Служба га не пушта..."

Осим Ристовског, у филму играју и Никола Ђуричко, Ива Михалић, Маријана Јанковић, Тони Михајловски и други.

Премијерним приказивањем филма "Пијавице", у присуству Ристовског и редитеља овог филма Драгана Маринковића, у Дому омладине у Зворнику вечерас ће у 19.00 часова свечано бити отворен 13. Међународни филмски фестивал Први кадар.