latinica  ћирилица
11/11/2019 |  19:40 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Србија - сјећање на велике жртве српског народа

У свијету се обиљежава Дан примирја, у знак сјећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Њемачком и тиме окончале Први свјетски рат. Годишњица великог историјског догађаја обиљежена је и у Србији.

У Великом рату, који је промијенио лице Европе, српски народ претрпио је огромна страдања, а Србија је изгубила готово трећину укупног становништва. Потомци се и данас с поносом сјећају славних предака који су се изборили за слободу.

- Причао је како нису знали за страх, само су ишли да ослободе Србију. Те његове реченице се и сад сјећам - казала је Радивојка Срдојевић, унука учесника Великог рата Саве Несторовића.

Велики рат је највеће зло које је задесило цијелу Европу, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић, који је предводио државну церемонију код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом свјетском рату. Желимо да се никада више не врати било какав рат, и зато је Србија гарант безбједности на Балкану, поручио је Ђорђевић.

- Требамо да ставимо прст на чело, да се сјетимо свега онога што је било у прошлости, да се сјетимо да смо се увијек борили на правој страни, да ћемо се увијек борити на правој страни и да одамо почаст свима онима који су дали животе за нашу земљу и за нашу слободу - истакао је Ђорђевић.

Вијенци су положени и на Француском војном гробљу, као и код Спомен-костурнице руских војника на београдском Новом гробљу. Овај споменик Русима погинулим у Првом свјетском рату, највећи у Европи, чува сјећање на руске јунаке и симбол је неотуђивих веза српског и руског народа , рекао је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

- Чим је рат избио Русија и руски људи без икаквих размишљања одмах су кренули у рат бранећи Србију - истакао је Боцан-Харченко.

Споменици шаљу поруку да морамо водити рачуна о поукама Великог и свих других ратова, да морамо да сарађујемо, постанемо још бољи партнери и чувамо крхки мир у Европи, рекао је Боцан-Харченко.