latinica  ћирилица
11/11/2019 |  19:41 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

У школама Српске недовољан број логопеда

Дјеце са проблемима у развоју говора и језика у Републици Српској све је више. У основним школама недовољно је логопеда да би на одговарајући начин помогли тој дјеци.

Поремећај говора и језика, или дисфазија, може да буде изражен на бројне начине. Ријеч је о способности дјетета да говори или разумије говор испод очекиваног за његов ментални и старосни узраст.

- За развој говора, нормалан развој говора и језика, потребна је жива двосмјерна комуникација, разговор између родитеља и дјеце. Данас је евиднетно да родитељи имају мање времена да се играју са дјецом. Најлакше им је дати телефон, а телефон је велики проблем заједно са телевизијом - истиче Саша Татић, директор Центра за образовање, васпитање и рехабилитацију слуха и говора Бања Лука

Према подацима републичког Педагошког завода, код око 15 одсто дјеце, при упису у школу, буде откривена дисфазија. У школама истичу да је све више дјеце која на упис долазе са тим поремећајем. Посебан проблем представљају малишани који не похађају предшколске установе, па је код њих теже открити поремећај у развоју говора и језика.

- Јако је пуно дјеце са говорно-језичким поремећајима и оно што је интересантно је да се број такве дјеце из године у годину повећава. Ја могу да кажем, на основу нашег искуства, да ми сад имамо 100 дјеце више у односу на прошлу годину - каже Мила Бунијевац, логопед у Болници "Свети врачеви" Бијељина.

У Педагошком заводу кажу да у 187 основних школа у Српској ради тек 12 логопеда, највише у добојској и херцеговачкој регији. Само три логопеда запослена су у предшколским установама. Недостатак логопеда изражен је и у јавним здравственим установама.

- С обзиром на то да је тренд повећања патологије језика, самим тим било би добро и да се некако размишља да се запосли већи број логопеда - наглашава  логопед у Дому здравља у Добоју Мира Цвијановић.

Сања Муњиза, предсједница Актива директора основних школа Приједора и Оштре Луке, каже да је једно од рјешења запошљавање логопеда у школама.

- Да ли ће тај један логопед радити у једној школи или ће опслуживати двије или три школе зависи од тога колико дјеце он може да опсервира мјесечно или седмично - истиче Муњиза.

Логопеди истичу да дифазија откривена на вријеме може бити излијечена релативно брзо.

- Логопед је ту да ради и усмјерава, буде подршка породици, а породица у сваком случају мора да буде добар котерапеут нама да би то заиста ишло како треба - каже Мирјана Симић, логопед у ЈУ "Центар сунца“ Приједор.

Иако у Српској не постоји довољан број запослених логопеда, одговорност за развој говора и језика код дјеце припада родитељима. Неопходно је да што више комуницирају са малишанима. Ако примијете поремећај, потребно је да посјете педијатра или породичног љекара који ће их упутити на одговарајући третман.