latinica  ћирилица
11/11/2019 |  20:22 ⇒ 21:05 | Аутор: sputniknews.com

Хрвати међу најнезадовољнијим грађанима ЕУ: Гори само Бугари

Грађани Хрватске незадовољни су квалитетом живота, а незадовољнији од њих у ЕУ су само Бугари.
Загреб - Фото: ТАНЈУГ
ЗагребФото: ТАНЈУГ

Наиме, са просјечном општом оцјеном квалитета живота од само 6,3 у 2018. години Хрвати су задовољнији једино од Бугара, који су квалитету живота дали просјечну оцјену 5,4.

Оцјене се крећу у распону од нуле, која означава потпуно незадовољство, па до 10, што је оцјена за потпуно задовољство.

Иначе, просјечна оцена квалитета живота грађана ЕУ у 2018. години износила је 7,3, што значи да квалитет свог живота Хрвати оцјењују слабије од просјека Уније, показују подаци Еуростата.

Док је задовољство квалитетом живота у Бугарској лани порасло у односу на 2013. годину, када је оцијењено са 4,8, задовољство животом у Хрватској у истом периоду је стагнирало, односно, просјечна оцјена остала је иста.

Тренд стагнације оцјеном животних прилика у ЕУ у истом периоду има још само Белгија, чији су грађани, међутим, задовољнији начином живота од Хрвата, будући да квалитет живота оцјењују са 7,6, што је изнад просјека ЕУ.

Главни разлог незадовољства Хрвата је, чини се, финансијски. Наиме, како показује истраживање, сопствену финансијску ситуацију Хрвати оцјењују просјечном оцјеном 5,2, што је такође једна од најнижих оцјена у ЕУ. Мање задовољни својом финансијском ситуацијом у ЕУ су само Литванци и Бугари, док је просјечна оцјена дубине џепа на нивоу ЕУ 6,5.

Ипак, у односу на 2013. годину, оцјена финансијске ситуације у Хрватској је порасла, будући да су тада испитаници у Хрватској својој финансијској ситуацији давали оцјену 4,6.

Хрвати су при дну Унијине љествице и по оцјени личних односа, односно квалитета односа с другим људима. Истраживање Еуростата показује да је просјечна оцјена коју дају испитаници у Хрватској лани била 7,5, што је испод просјека Уније од 7,9. Личним односима су мање од Хрвата задовољни само Грци и Бугари.

Словенци и иначе спадају међу задовољније грађане ЕУ. Наиме, укупан квалитет живота они су оцијенили са 7,3, што је на нивоу просјека ЕУ. Близу просјека Словенци су и по оцјени финансијског стања, које су оцијенили са 6,3.