latinica  ћирилица
11/11/2019 |  20:31 ⇒ 23:03 | Аутор: РТС

У Црној Гори се појавила ријетка болест коју преносе животиње

Паразитско обољење лајшманиоза, коју преносе комарци, појавило се и у Колашину.
Пси - Фото: Novosti.rs
ПсиФото: Novosti.rs

То обољење је смртоносно за псе, које је неопходно успавати када се открије ова болест, а ризичне групе код људи су дјеца и особе са лошим имунитетом, пишу Дневне новине.

Болест је, како су рекли из Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне болести, откривена и у Подгорици, Бару и Улцињу.

Ветеринар из Колашина Саша Дрљевић објашњава да је лајшманиоза паразитско обољење, које се преноси између животиња и са животиња на људе помоћу пјешчане мушице, због чега се обољење јавља у топлијим крајевима.

Први знаци болести код паса су тромост, апатичност, губитак апетита и мршављење. Кад се болест развије, захвата прво очи и кожу око очију, ушију и носа, по кожи се стварају упални плитки чворићи, чест је губитак длаке око очију, на врату и репу, а кожа може бити са сребрнобијелим љуспама, рекли су из Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне болести. 

За сада, како наводе, не постоји потпуна заштита паса. Вакцине и лијекови за превенцију инфекције не постоје.

За смањење ризика од преноса узрочника лајшманиозе код паса потребно је редовно животиње штитити од инсеката адекватним средствима, третирати, уколико је могуће, околину у којој борави пас одговарајућим инсекцитидима, обезбиједити псу смјештај у затвореном простору током ноћи и слично.

У случају сумње, како кажу, обавезно се обратити надлежној ветеринарској амбуланти која ће извршити преглед и испитивање пса.