X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
11/11/2019 |  21:04 ⇒ 12/11/2019 | 09:04 | Извор: РТРС

Кустурица: Хандке не пристаје на крах морала као ни ми Срби

У Андрићграду је вечерас одржано предавање о теми "Петер Хандке - апостол истине". О добитнику овогодишње награде за књижевност Петеру Хандкеу, његовом односу према српском народу и разлозима због којих је нападан, како у Федерацији БиХ, тако и појединим европским круговима, говорио је идејни творац Андрићграда и прослављени српски и свјетски режисер Емир Кустурица.

Није случајно да се о нобеловцу Хандкеу говорило у Институту који носи име славног нобеловца Иве Андрића. Ту симболику Кустурица је посебно нагласио као основ везе Хандкеа и Срба.

Подсјетио је на мало знану чињенице да је УДБА чинила све да спријечи да Андрић добије Нобелову награду, али да није успјела, баш као што ни центри моћи на Западу нису спријечили Нобелов комитет да додијели Нобелову награду за књижевност Хандкеу, истакавши да награду није добио због идеолошких увјерења већ што су његова дјела тријумф умјетности.

- Хандке не пристаје на крах морала и то је оно што га је приближило нама Србима - рекао је Кустурица.

Хандкеа посебно издваја чињеница што је у тешким временима боравио како на Космету, тако и у Републици Српској, што је писао о Србима, тражио за њих истину и уравнотежени приступ на Западу. Због тога је трпио и трпи недобронамјерне критике и неосноване нападе.

- Како је Хандке добио Нобелову награду за књижевност тако је то додатни разлог да никада не признамо такозвану независност Косова - поручио је Кустурица.

Напади којима је Хандке изложен, посебно након што је објелодањено да је добитник Нобелове награде за књижевност, исти су или барем слични нападима којима је свих ових година изложен и Кустурица, те не чуди што је неко примијетио да су Кустурица и Хандке браћа по умјетности и страдању.