latinica  ћирилица
12/11/2019 |  09:15 ⇒ 09:21 | Аутор: Независне

Лансирано 60 сателита за супербрзу интернет везу (ВИДЕО)

Америчка приватна технолошка компанија SpaceX у понедјељак је у свемир лансирала 60 сателита који ће омогућити супербрзу интернет везу за кориснике широм свијета.
Лансирање сателита Старлинк (фото: SpaceX) -
Лансирање сателита Старлинк (фото: SpaceX)

Ракета Falcon 9, лансирана из Кејп Кејнејвирала на Флориди, понијела је сателите у Земљину ниску орбиту. Мисија, четврта по реду и позната као "Старлинк", има за циљ поставити "сазвијежђе" сателита, а први су у свемир лансирани 24. јуна.

Компанија Елона Маска планира поставити готово 12.000 "Старлинк" сателита у орбиту. Тај би се број, како преноси дпа, могао попети и до 40.000 сателита који ће по истеку вијека трајања изгорјети у Земљиној атмосфери.

"Старлинк" би требао омогућити доступност интернета значајном дијелу свјетске популације која још увијек није онлине, посебно у руралним подручјима. Истовремено би осталом становништву, које није задовољно својим провајдерима интернет услуга понудио конкурентну алтернативу.

Сваки сателит тежи око 200 килограма, а с обзиром да су постављени у ниској орбити, на око 2.000 километара од Земље, могући застоји или прекиди у интернет везама су сведени на најмању могућу мјеру.

SpaceX ће почети пружати "Старлинк" интернет услугу 2020. корисницима у САД-у и Канади, а глобалну ће услугу почети пружати након 24 одрађене мисије.