latinica  ћирилица
12/11/2019 |  10:37 ⇒ 12:10 | Аутор: СРНА

Селак: Прошло вријеме уцјена и интервенција

Посланик СП-а у Народној скупштини Републике Српске Горан Селак изјавио је данас Срни да су константно на дјелу разградња Дејтонског мировног споразума, бонска овлаштења и политике чији је циљ укидање Српске, те да је одговорност представника власти да у вези са тим питањима донесу одлуке које су у најбољем интересу грађана.
Горан Селак -
Горан Селак

Коментаришући закључке усвојене на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, Селак је нагласио да нефункционална БиХ, назадне политике, као и наметнуте одлуке високих представника данас дају резултате на које је упозоравано годинама.

Подсјетивши на неуставне одлуке високих представника и Уставног суда БиХ који излази из својих овлаштења, Селак је истакао да је отворено и питање функционисања и оправданости постојања појединих заједничких институција.

- То су проблеми које прије или касније морамо да ријешимо. Прошло је вријеме прегласавања и призивања интервенција. Можемо и требамо да рјешавамо проблеме у договору са Федерацијом БиХ, јер је тако и дефинисано Дејтонским мировним споразумом. Али, ако тамо немамо саговорнике, онда морамо да их рјешавамо сами у најбољем интересу људи које представљамо, и то је велика одговорност. Инсистирање на бонским овлаштењима, уцјене, махање декларацијама и разградња Дејтона могу само додатно да убрзају тај процес - рекао је Селак.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске, те донијела 20 закључака које је предложила владајућа већина.