latinica  ћирилица
12/11/2019 |  11:17 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Српска у офанзиви против неоколонијалне политике

Аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је данас Срни да је Народна скупштина Републике Српске усвајањем Информације о неуставној трансформацији дејтонске БиХ поступила правилно, јер нешто што је резултат насиља и неоколонијалне политике не смије добити легитимитет и постати константа.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

- Битно је да Република Српска инсистира на изворном Дејтонском мировном споразуму и да не чини ништа што га угрожава. Али, ако се наставе притисци на Српску, мора да буде спремна да се досљедно бори за право српског народа, да његови интереси буду заштићени - сматра Анђелковић.

Он указује да то није право само српског народа, већ дио демократских вриједности.

Анђелковић истиче да демократски принципи подразумијевају да грађани сами одлучују о својој судбини, а не да то умјесто њих чине некакви страни неоколонијални гувернери као у 19. вијеку у Африци и Азији.

- Зато је битно то што је Српска кренула о противофанзиву и тражи укидање ОХР-а и других неоколонијалних институција које су нелегално наметнуте БиХ - нагласио је Анђелковић.

Он је напоменуо да је БиХ, према изворном дејтонском уређењу, конфедерација два ентитета и три народа, који су у свему равноправни.

- Међутим, послије Дејтона се БиХ суочила са политиком централизације, једне врсте окупационог отимања овлашћења од ентитета. То је радила структура ОХР, која је реализовала у миру ратне циљеве Сарајева - каже Анђелковић.

Он указује да је тај процес већ озбиљно оштетио Републику Српску, која је, срећом, посљедњих десетак година успјела да га заустави, што због њеног јачања, што због промијењених међународних околности.

- Али и даље над Републиком Српском лебди та сјенка централизације иза које стоје разни западни кругови - истакао је Анђелковић, који је и директор Форума за одговорну политику.

Према његовим ријечима, они који су гаранти Дејтонског мировног споразума често су управо били исти фактори који су подржавали централизацију.

Он истиче да је Запад прво стао иза Дејтона, а онда пробао да га обесмисли, те оцјењује да је са моралног становишта важан захтјев Републике Српске да они то стање измијене иако у пракси неће дати резултат.

- Али, битно је да Српска сваки дан, месец понавља те захтеве, да инстистира, да анимира свјетску јавност у том смјеру и, у крајњој линији, ако се наставе притисци, да једнострано буде спремна да врати сва овлашћења која јој припадају - сматра Анђелковић.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је рано јутрос Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске, те донијела 20 закључака у којим се, између осталог, наводи да ће реаговати на све противправне и противуставне акте и активности домаћих и страних фактора усмјерене на урушавање и измјену Дејтонског споразума.

Народна скупштина Републике Српске захтијева од страна потписница и свједока Дејтонског споразума, као и од свих представника међународне заједнице да реагују на доношење аката који позивају на разградњу Дејтонског споразума, као и на сваку активност која је противна његовим одредбама и принципима, те да омогуће покретање неопходних процедура којима ће се БиХ, Република Српска и ФБиХ вратити у предвиђене оквире овог међународног споразума.