X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
12/11/2019 |  11:22 ⇒ 13:00 | Извор: СРНА

Кошарац: Измјене Пословника погубне по положај представника Српске

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да би усвајање измјена и допуна Пословника Представничког дома, које су тражили посланици СДС-а и ПДП-а, неповратно урушило уставну позицију представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Усвајање овако предложених измјена и допуна Пословника драстично би ослабило позицију српских посланика из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, а посебно у сталним комисијама Представничког дома у којима би Срби били у потпуно подређеном положају - упозорио је Кошарац у изјави за Срну.

Кошарац је нагласио да снажно подржава све закључке које је рано јутрос усвојила Народна скупштина Републике Српске, посебно онај којим се представници Републике Српске у Предсједништву БиХ, оба дома Парламентарне скупштине БиХ и у Савјету министара обавезују да не учествују у доношењу измјена Пословника и других аката на начин да се смањује број предвиђених српских гласова и гласова из Републике Српске за доношење одлука из њихове надлежности.

- Најоштрије осуђујем чињеницу да опозициони посланици у Народној скупштини Републике Српске нису подржали овај и друге закључке, чиме су показали да имају лоше намјере према Републици Српској и њеним институцијама и да неће промијенити катастрофалан политички курс подршке политици Бакира Изетбеговића, чији је циљ рушење Републике Српске - рекао је Кошарац.

Он каже да је Приједлог измјена и допуна пословника Представничког дома Парламента БиХ, чије су усвајање по хитном поступку затражили посланици СДС-а и ПДП-а, непроводив јер те двије партије, заједно са једним послаником СДА из Републике Српске, немају довољно позиција да би на пословнички дозвољен начин попунили једну трећину позиција из Републике Српске у свим сталним комисијама Представничког дома.

- Имамо шта да кажемо о овом приједлогу, али је, за сада, довољно рећи да на основу овог приједлога неће бити могуће изабрати сталне комисије у Представничком дому - поручио је Кошарац.

Он самтра да се иза овог приједлога крије намјера СДС-а и ПДП-а, као и њихових шефова из СДА, да дају легитимитет Савјету министара у техничком мандату и да што дуже остану у министарским фотељама.

- СНСД ће, заједно са нашим коалиционим партнерима, учинити све да спријечи даље негативно и штетно дјеловање СДС-а и ПДП-а по интересе српског народа и Републике Српске - поручио је је Кошарац.