latinica  ћирилица
12/11/2019 |  12:06 ⇒ 15:17 | Аутор: РТРС

Лијек Флавамед повучен са тржишта БиХ

Са тржишта БиХ повучен је Флавамед орални раствор 15 мг/5 мл, због сумње у неисправност лијека.
Флавамед -
Флавамед

- Berlin-Chemie Menarini BH, носилац дозволе за стављање у промет лијека Флавамед 15 мг/5 мл орални раствор, обавијестио је Агенцију за лијекове и медицинска средства БиХ о повлачењу серија лијека због сумње у неисправност квалитета лијека - саопштено је из Агенције за лијекове БиХ.

Како су навели, сумња у неисправност лијека односи се на неисправност паковања, односно стаклене флаше за раствор, које доводи до настанка загађења.

- Повлачење се спроводи до нивоа апотека и односи се на серије наведеног лијека које су захваћене наведеном сумњом у неисправност те на незахваћене серије код којих се повлачење проводи као мјера предострожности - кажу у Агенцији за лијекове.

Серије које се повлаче су 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025Д и 91001Х.

На тржишту БиХ доступна је једна серије истог лијека која није захваћена овим повлачењем, као и други лијекови који се користе за лијечење истог стања а који се могу примјењивати као замјенска терапија. Пацијенти се требају обратити свом љекару или апотекару у случају било каквих питања у вези тренутне терапије.

Из Агенције подсјећају да су здравствени радници обавезни да пријаве АЛМБиХ-у свако нежељено дејство лијека, као и неисправност квалитета лијека.

- Пацијенти који су развили неко од нежељених дејстава требају се обратити свом љекару или апотекару ради савјетовања о начину наставка терапије - наводи се у саопштењу Агенције.