latinica  ћирилица
12/11/2019 |  12:36 ⇒ 12:58 | Аутор: sputniknews.com

Медведев: Русија прави вакцине каквих нема у свијету

Премијер Русије Дмитриј Медведев изјавио је да Русија данас производи вакцине које немају пандане у свијету и које дјелују широм планете.

- Имамо темеље за већину генетских истраживања и у области епидемиологије и вирусологије. Данас производимо вакцине које немају пандане у свијету и које дјелују у читавој планети. Међутим, удио који чини наша земља на глобалном тржишту генетских технологија и даље је мали, тако да много тога морамо да увозимо. Наш задатак је да убрзамо развој таквих технологија, укључујући и оне које ће се примјењивати у индустрији и пољопривреди и које ће постати основа за повећање њихове конкурентности, а са друге стране — штитиће од биолошких претњи - истакао је премијер Русије на састанку посвећеном центрима за геномска истраживања.

Он је такође подсјетио да ће у блиској будућности бити издвојено 11 милијарди рубаља за рад геномских истраживачких центара, тако да би Русија требало да се нађе међу пет земаља-лидера по научним развојима и неће зависити од стране технологије.

Данас је премијер Русије посјетио Државни научни центар за вирусологију и биотехнологију Вектор у Новосибирској области, гдје је за вријеме видео-конференције са произвођачем дао зелено свјетло за развој вакцине против еболе за Демократску Републику Конго.

Према ријечима сарадника Центра, компанија је спремна да произведе 5.000 доза лијека који ће се испоручити у афричке земље.

Медведев је у октобру наложио је да се издвоји скоро 400 милиона рубаља за пружање помоћи Демократској Републици Конго у борби са епидемијом еболе, од које је од јуна прошле године умрло 2.157 људи. Средства ће бити усмјерена на вакцинацију са примјеном руског препарата.