latinica  ћирилица
12/11/2019 |  12:41 | Аутор: СРНА

ПУ Приједор: Грађани да пријаве активности миграната

Начелник Полицијске управе Приједор Сретоја Вујановић позвао је данас грађане који уоче мигранте да то пријаве полицији на бесплатни сервисни телефон 122, ради предузимања мјера чији је циљ контрола кретања тих лица.
Мигранти (Фото:www.rtvhit.com) -
Мигранти (Фото:www.rtvhit.com)

- Нажалост, мигранти улазе у стамбене објекте, отуђују путничке аутомобиле. Код нас то није јако изражена појава као у источном дијелу Републике Српске - ми то држимо под контролом - рекао је Вујановић на редовној конференцији за новинаре у Приједору.

Према његовим ријечима, приједорска регија је транзитна рута према Унско-санском кантону и мигранти користе све врсте превоза ка Бихаћу или Сарајеву, гдје се талго линијом Сарајево-Бихаћ дневно превози и до 150 миграната, а полицијски службеници те возове контролишу на жељезничким станицама Омарска, Приједор и Нови Град.

- Сналазе се тако што спавају у напуштеним објектима. Не можемо рећи да проваљују, јер немамо толико пријава да је ријеч о масовном проваљивању. Имамо пријаве да су примијећени под надстрешницама у напуштеним објектима, које користе за привремени смјештај, спавање или одмор на путу ка Бихаћу - навео је Вујановић.

Вујановић је прецизирао да су на подручју ове полицијске управе у октобру евидентирана 73 мигранта, у Приједору и Козарској Дубици, док их је у октобру прошле године било 66.

- Издвојио бих специфичан случај гдје је у ноћи отуђен "голф" којег смо пронашли заједно са колегама из Унско-санског кантона на подручју Бихаћа. Током криминалистичке обраде, а и самим затицањем на лицу мјеста, утврдили смо да је возило отуђио мигрант из Марока - рекао је Вујановић.

Он је навео да је у октобру задржан повољан безбједносни амбијент и није било евидентираних тежих кривичних дјела, нити било каквих појава које би у знатној мјери угрозиле стање безбједности на подручју Управе.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Микановић рекао је да је у октобру евидентирано укупно 95 кривичних дјела, што је за 15 кривичних дјела више у односу на исти период предходне године.

Он је додао да је од 38 кривичних дјела по непознатом починиоцу расвијетљено 26.

- Надлежном тужилаштву поднесено је 85 извјештаја против 79 лица, од којих су 30 повратници у вршењу кривичних дјела, а евидентирана су и четири малољетна извршиоца - навео је Микановић.

Микановић је истакао да је расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу 68,4 одсто, а укупна расвијетљеност 87,4 одсто.

- У октобру су расвијетљена и два кривична дјела везана за отуђења моторних возила и у оба случаја су предметна возила пронађена и враћена власницима. Против живота и тијела извршено је пет кривичних дјела и сва су ријешена - навео је Микановић.

Начелник Сектора полиције Марио Милашин рекао је да је у октобру евидентирано 27 нарушавања јавног реда и мира и 33 прекршаја из области јавног реда и мира, што је за 23 одсто, односно за 27 одсто, мање у односу на октобар прошле године.

- У области безбједности саобраћаја у октобру евидентирано је укупно 2.565 прекршаја, од чега се 50 одсто односи на управљање возилом под дејством алкохолом и неприлагођену брзину - рекао је Милашин.

Милашин је навео да су у посматраном периоду евидентиране 82 саобраћајне незгоде, што је за шест више у односу на упоредни период.

- Двије саобраћајне незгоде биле су са погинулим лицима. У обје су погинули возачи - рекао је Милашин.

Он је подсјетио возаче да од петка, 15. новембра, на снагу ступа законска обавеза да, без обзира на временске услове, сва моторна возила морају имати одговарајућу зимску опрему и то до 15. априла.