latinica  ћирилица
12/11/2019 |  12:42 ⇒ 17:49 | Аутор: СРНА

Петричевић: Неформирање Савјета министара кочи страна улагања

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да страна улагања кочи политичка нестабилност, односно неформирање Савјета министара, наводећи да је Министарство радило на бројним олакшицама с циљем стварања што бољег пословног амбијента за домаће привреднике и стране улагаче.

- И законима којима је прописано да од почетка сљедеће године буду повећане плате покушавамо спријечити даљи одлив радне снаге - рекао је Петричевић данас новинарима у Бањалуци прије почетка стручне расправе о теми "Образовање, запошљавање и привреда", у организацији Савјета страних инвеститора и Привредене коморе Републике Српске, а у сарадњи са Министарством привреде и предузетништва.

Он је нагласио да је циљ данашње расправе да учесници дођу до најбољих рјешења за домаћу привреду, те додао да ће бити донесени закључци који ће представљати даљу смјерницу рада привредне заједнице, Министарства и Савјета страних инвеститора.

- Ово је прилика да чујемо ставове привредника, али и да привреднци добију информације о међународним пројектима који могу утицати на нашу привреду и њен развој. Наше активности су максимално усмјерене ка рјешавању проблема привредника и како доћи до што бољих пројеката који ће помоћи привреди Српске - додао је Петричевић.

Одговарајући на питање новинара како ће бањалучко предузеће "Космос" искористити кредит од неколико милиона КМ и да ли ће тај новац бити утрошен за измирење дуговања радницима, Петричевић је рекао да су плате запосленима измирене у посљедњих неколико дана, те да ће се можда и одустати од планираног кредитног аранжмана, због сарадње са руским компанијама која би требало да резултира приливом средстава из којег би могле бити завршене планиране активности.

Извршни директор Савјета страних инвеститора Сања Миочић рекла је да је у БиХ парадокс то што, упркос високој стопи незапослености, постоји озбиљан дефицит стручног кадра и квалификованих радника, због неусклађености образовног система са потребама тржишта.

- Евидентан је проблем одласка радне снаге, младих, високообразованих и квалификованих радника - додала је Миочићева.

Према њеним ријечима, циљ данашњег скупа је да учесници у оквиру панел- дискусије донесу закључке и мјере о начину рјешавања овог проблема.

- Приједлоге ћемо представити у нашем издању "Бијела књига". Заговарамо флексибилније форме запошљавања, уређење области студентског запошљавања, запошљавања сезонских радника, посредовање при запошљавању. Постоје начини за постепено, системско рјешавање овог проблема", навела је Миочићева.

Она је прецизирала да је распон страних инвестиција у БиХ у посљедњих неколико година од 600 до 700 милиона КМ годишње, а ове године подаци указују на знатно повећање, те се до краја године очекују инвестиције од приближно милијарду КМ.

- Свједочимо благом порасту инвестиција. Инвеститори показују интерес. Истраживање је показало да је 84 одсто чланица Савјета спремно да препоручи БиХ као повољно мјесто за улагање, а при томе су јефтину радну снагу навели тек као пети мотив. Инвеститори сматрају да треба улагати у БиХ због њеног геостратешког положаја, потенцијала домаћег тржиштва, постојећих ресурса и логистике, те индустријског насљеђа у појединим гранама - каже Миочићева.

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да је у Српској и БиХ све присутнији проблем недостатка радне снаге.

- Проблем може бити ријешен у синергији свих фактора, од Министарста привреде, Министарства просвјете и културе, Привредне коморе, привредника и инвеститора у Српској. Проблеми се морају брже рјешавати и систем дуалног образовања мора брже заживјети - нагласио је Ћорић.