latinica  ћирилица
12/11/2019 |  14:34 ⇒ 17:50 | Аутор: СРНА

У суботу у Бањалуци почиње "Кестенбург"

Фестивал студентских позоришта "Кестенбург" биће одржан у Бањалуци од суботе до сриједе, 16. до 20. новембра, а протећи ће у знаку умјетничког рукописа редитеља Николе Коље Пејаковића, најавили су данас организатори.

На Фестивалу, који организује Бањалучко студентско позориште, биће први пут одигране три представе из САД, Јужне Кореје и Бугарске, а на отварању у Банском двору наступиће хор "Вива вокс" из Србије, речено је на конференцији за новинаре у Београду.

Директор "Кестенбурга" режисер Александар Пејаковић рекао је да су пријаве стигле са свих пет континета и да их је било укупно 87 што је, како је навео, превазишло сва очекивања.

- То је знак да сви желе да учествују на Фестивалу и ми смо се ове године опредијелили да у селекцији буду најбоље представе и то први пут из САД, Јужне Кореје и Бугарске - рекао је Пејаковић.

Према његовим ријечима, организатори су посматрали и ширу слику у позоришној продукцији на територији бивше Југославије и ко су људи који су обиљежили претходне двије године.

- Оно што је битно да истакнемо је да смо се тиме водили и када смо бирали предсједника стручног жирија Војина Ћетковића, који је у представи `Ноћ богова` заиста направио оно што се мало кад дешава по питању гледности у Српској - рекао је Пејаковић.

Пејаковић је напоменуо и да је Ћетковић, уз Слобу Мићаловић, човјек кога публика највише воли у Републици Српској.

- Ми смо уско везани за спортисте из нашег града - први Фестивал отворила је Слађана Голић, други Саша Чађо, а ове године постигли смо договор да то буде прослављени рукометаш Абаз Арсланагић - рекао је Пејаковић.

Ћетковић је рекао да је његова сарадња са Бањалуком почела на најбољи могући начин.

- Одиграли смо представу "Ноћ богова" у препуној сали позоришта и карте су продате за 15 минута, тако да сада седми пут играмо у Бањалуци. И остали градови хтели су да виде представу тако да смо до сада одиграли 20 до 30 представа. То је једна ланчана реакција која је и нас изненадила - рекао је Ћетковић.

Предсједник жирија медија Владимир Кецмановић изразио је задовољство што је Бањалука центар једног таквог догађаја.

- Мислим да је Бањалуци и Републици Српској потребно што више оваквих садржаја - рекао је Кецмановић.

Пјевач у хору "Вива вокс" Марко Чапић изразио је задовољство што ће тај хор бити дио "Кестенбурга", што је за њих велика част.

Уредник Фестивала Неда Симић Жерајић рекла је да ће члан жирија бити и Пејаковић, а да ће публика моћи да види његову представу "Цело тело ту ме боли" Театра на брду.

- Овогодишњи фестивал ће тако на неки начин бити у знаку умјетничког рукописа Пејаковића што ме посебно радује - рекла је Жерајићева.

Одлика Фестивала "Кестенбург", који се одржава под покровитељством предсједника Републике Српске, није само да буде смотра позоришних представа, већ и да учесницима који долазе из цијелог свијета презентује богатство и знаменитости Бањалуке.