latinica  ћирилица
12/11/2019 |  14:45 ⇒ 14:49 | Аутор: Б92

Вучић о изненадном састанку с Макроном и Тачијем

Предсједник Србије Александар Вучић одазвао се хитном састанку на иницијативу предсједника Француске Емануела Макрона, а којем је присустовао и Хашим Тачи.
Александар Вучић (Фото: predsednik.rs) -
Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Након састанка Вучић је изјавио да Макрон и Европа желе да имају најзначајнију улогу по питању косовског питања, али да није дошло до "дубинског" састанка.

- Сигурно је да Европа жели јасну улогу у даљем дијалогу Београду и Приштине - рекао је Вучић, истичући да је став Србије и даље да прво морају да укину таксе, па да тек онда може доћи до наставка дијалога.

- Наставак дијалога када укину таксе! Тек тада можемо да сједнемо за сто - рекао је Вучић.

Како каже, био је веома реалистичан и помало песимистичан, али и потпуно искрен.

- Није било дубинског састанка, нити је то могуће ријешити на овакав начин - рекао је Вучић и додао да је Тачи говорио како ће да формирају владу почетком децембра, као и да је он поновио да неће.

- Онда се Тачи сам сложио са тим - казао је Вучић.

У контексту “Малог Шенгена“, Вучић је рекао да њему нису пречи албански произвођачи, већ како каже, спрски.

- Србија има суфицит и са Хрватском и са Словенијом. Ја о томе не причам нигдје. Српски политичари, осим оних у опозицији, то разумију. Продаваћемо све што направимо много више свима другима - казао је Вучић кометаришући резултате дводневног састанака у Охриду гдеј је договорен “Мали Шенген“, који подразумијева слободан проток људи и робе у региону.

- Нама треба отворено тржиште јер желимо да будемо најјачи. Због чега не би могли да имамо брзе траке за камионе и да би се роба брже превозила? Не разумеијм шта је у питању и шта замјерају - питао се Вучић након критика опозиције на рачун “Малог Шенгена“.

Мариника Тепић је оптужила предсједника да је непосредно прије гостовања у Упитнику разговарао са директором ГИМ који се повезује са Крушиком.

- Нисам разговарао са тим човјеком. То су биједни лажови. Имам један телефон и то може да се провјери - казао је Вучић за Пинк.

- Један разговор да сам имао са тим човјеком знало би се. То може лако да се провјери", рекао је.

Макрон се, иначе, синоћ састао с Вучићем, с којим је разговарао дуже од сата.

Макрон је раније у више наврата истакао намјеру да се Француска директније укључи у дијалог Београда и Приштине, који је блокиран већ дуго.