latinica  ћирилица
12/11/2019 |  15:42 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

АНП и питање миграција скинуто с дневног реда

Савјет министара у техничком мандату није данас расправљао о Нацрту годишњег националног програма БиХ 2018-2019. година, као ни о стању у области миграција у вези са повећаним приливом миграната у БиХ, изјавио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету минстара у техничком мандату Мирко Шаровић.
Сједница Савјета министара - Фото: СРНА
Сједница Савјета министараФото: СРНА

Шаровић је на конференцији за новинаре након сједнице рекао је да је АНП скинут са дневног реда, као што је био случај и раније.

Он је нагласио да сматра да је о том питању разговарано раније на колегијуму, Одбору за економију и другим форумима, те да заговара да Савјет министара у овом формату не треба да то да разматра. 

- Питање миграната није разматрано јер је службено одсутан министар /безбједности у Савјету минстара у техиничком мандату Драган/ Мектић у чијој је то надлежности и биће разматрано на некој наредној сједници - рекао је Шаровић.

На питање да ли ће бити испоштован рок Предсједништва БиХ да Савјет министара сачини свеобухватну информацију о проблему миграната, Шаровић је рекао да на то треба да одговори Мектић.

Шаровић је истакао да нема никакве мистерије када је ријеч о подјели средстава од џи-ес-ем /ГСМ/ лиценце, истичући да је то у надлежности Министарства транспорта и комуникациаја, те да је позната формула расподјеле. 

- Такође није било никакве мистерије око подјеле средстава клиринга. Било је неких изјава око тога да је било потраге за тим новцем. Новац од клиринга дијели се законом утврђеном формулом и тачно се зна колико припада једном, другом ентитету и БиХ. Треба захвалити министру финансија /Вјекославу/ Беванди што је успјешно спровео тај процес и обезбиједио новчану накнаду умјесто робе - рекао је Шаровић.

Он сматра да је рјешавање клириншког дуга један од најуспјешније завршених послова у протеклом периоду.

Говорећи о такозваном "малом Шенгену", Шаровић је истакао да је ријеч о иницијативи за унапређење зоне слободне трговине и већем повезивању. 

- Предсједавајући Савјета министара /у техничком мандату/ Денис Звиздић био је у Охриду са премијерима других земаља. На сједници нас је о томе информисао. Ја сам један од оних који подржава ту иницијативу и сматрам да БиХ треба да буде у том пројекту од почетка - рекао је Шаровић.

Он је нагласио да ће увијек промовисати иницијативе које подржавају регионално повезивање, уз нагласак да то не треба да буде било каква замјена европском путу. 

- Надам се да ће БиХ бити позвана у децембру у ширем саставу како би конкретније разговарали о овој иницијативи - рекао је он.

Када је ријеч о рјешавању питања границе са Србијом, Шаровић је напоменуо да је то питање за обје стране. 

- Преговара се о детаљима и уколико се нађе заједнички језик о свим детаљима имаћемо споразум о граници. То је двосмјерна улица. У сваком случају то је важно питање на којем треба радити - додао је он.